Izrael a Palestína pokračujú v raketových útokoch. Dolapenie vodcov Hamasu je najvyššou prioritou

8.12.2023 12:05

Izraelská armáda pokračuje v útokoch v palestínskom Pásme Gazy, pričom za posledných 24 hodín na zemi, zo vzduchu a z mora zaútočila na približne 450 cieľov Útokom je však vystavené aj územie Izraela - v oblasti izraelského mesta Sderot a v okolí sa v piatok predpoludním opäť aktivovali sirény varujúce pred raketovým útokom z Pásma Gazy.

Palestína
Foto: AP Photo

Podľa agentúry DPA o tom v piatok v pravidelnej zvodke informovalo velenie izraelskej armády. 

Denník The Times of Israel (TOI) na svojom webe napísal, že úrady v Sderote neskôr informovali, že z Pásma Gazy boli vypálené štyri rakety, z ktorých dve zneškodnil systém protivzdušnej obrany Železná kupola a ďalšie dve dopadli na otvorené priestranstvá v rámci hraníc mesta. Správy o zraneniach alebo materiálnych škodách nateraz nie sú k dispozícii.      

V zvodke izraelskej armády sa píše, že izraelskí vojaci počas misie v Pásme Gazy pokračujú v identifikácii a ničení tunelových šácht, zbraní a inej teroristickej infraštruktúry.

Cieľom Izraelu je vodca Hamasu

V zvodke sa tiež špecifikuje, že presnými údermi zo vzduchu boli v meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, ktoré je považované za baštu vodcu Hamasu Jahju Sinwára, zasiahnuté aj miesta, kde sa zdržiavali aktivisti hnutia. Tieto cielené nálety trvali asi dve hodiny, dodala armáda.

Po tom, ako vojaci izraelskej armády obkľúčili Sinwárov dom, izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že je len "otázkou času", kedy bude Sinwár dolapený.

Experti majú podozrenie, že Sinwár a ľudia z jeho najbližšieho okolia sa skrývajú v rozsiahlej sieti tunelov vybudovanej pod Pásmom Gazy. Predpokladá sa, že mnohí zo 138 rukojemníkov unesených 7. októbra palestínskymi komandami z juhu Izraela, sa tam nachádzajú tiež.

Sinwár spolu s Muhammadom Dajfom, veliteľom ozbrojeného krídla Hamasu, je považovaný za plánovača bezprecedentného masakru zo 7. októbra, pri ktorom bolo zabitých približne 1200 Izraelčanov a ďalších asi 240 ľudí bolo komandami unesených do Pásma Gazy.

Izraelská armáda prisľúbila, že oboch palestínskych vodcov vystopuje.

Pozrite si archívnu reportáž o konflikte na Blízkom východe:

Zadržaní Palestínci budú väznení v podzemnej väznici

Militantov hnutia Hamas zajatých počas útoku zo 7. októbra plánuje Izrael väzniť v roky nevyužívanom podzemnom krídle väznice Nican v stredoizraelskom meste Ramla.

Izraelský krajne pravicový minister národnej bezpečnosti Itamar Ben Gvir totiž poveril riaditeľku izraelskej väzenskej služby (Šabas) Katy Perryovú, aby vydala pokyn začať s prípravami na presun palestínskych zajatcov.

Perryová pred časom informovala, že Izrael od 7. októbra zadržiava viac ako 118 "nezákonných bojovníkov" z Pásma Gazy. Kapacita spomínanej podzemnej väznice postačuje pre približne 100 väzňov.

Podľa správ izraelských médií sa podzemné krídlo väznice Nican dlhé roky nepoužívalo a "nie je príliš obývateľné". Ben Gvir však v súvislosti s tým uviedol, že "politika, ktorú teraz vedieme," je poskytnúť "týmto odporným vrahom" minimálny komfort.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok