Starším ľuďom tvrdili, že majú problém s parazitmi. Epidémiu ploštíc vo Francúzsku využili podvodníci

8.12.2023 11:43

Vo Francúzsku boli zatknutí dvaja muži, ktorí od starších ľudí vymáhali tisíce eur za vyhubenie ploštíc, hoci doma žiadne nemali.

chodba bytovka výťah dezinfekcia koronavírus 1140px (TASR/Pavel Neubauer)
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Polícia v Štrasburgu uviedla, že muži chodili do domov svojich obetí, vykonávali falošné kontroly a potom si účtovali prehnané sumy za vyhubenie parazitov, ktoré tam v skutočnosti neboli. Celkovo bolo podvedených 48 ľudí, z ktorých mnohé boli ženy staršie ako 90 rokov, uviedla spravodajská stanica BBC.

Epidémia

Počet prípadov uštipnutia plošticami sa v posledných mesiacoch zvýšil v celom Francúzsku. Tento problém vyvolal znepokojenie v celej krajine a vysokí vládni predstavitelia pracujú na opatreniach na jeho riešenie. Entomológovia a zdravotnícki experti varovali, že epidémia viedla aj k nárastu falošných pozorovaní a neopodstatnenej hystérii.

Pozrite si archívnu reportáž o epidémii ploštíc vo Francúzsku:

Falošná dezinfekcia a predaj mastí

Podvodníci telefonovali svojim obetiam a tvrdili im, že v ich oblasti sa vyskytla invázia ploštíc. Potom navštívili domácnosť danej osoby a vydávali sa za zdravotníckych pracovníkov, pričom používali aerosólové spreje, aby predstierali dezinfekciu priestoru. Pred odchodom ponúkali masť, ktorá údajne odradí ploštice od ľudskej pokožky. V skutočnosti išlo o obyčajný krém s vôňou eukalyptu, uviedli francúzske orgány.

Podvodníci si za svoju prácu účtovali od 300 do 2 100 eur.

Polícia uviedla, že dostala celkovo deväť oficiálnych podnetov pre podozrenie z podvodu. Podozrivých sledovali a zatkli, keď odchádzali z domu jednej zo svojich obetí v Štrasburgu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok