Najnovšia správa o stave školstva: Žiakom chýba priestor na kreativitu, poznatky získavajú memorovaním

7.12.2023 10:17

Hlavná školská inšpektorka predložila k 30. novembru 2023 ministrovi školstva Tomášovi Druckerovi Správu o stave školstva a úrovni výchovy a vzdelávania v školách a školských zariadeniach za školský rok 2022/2023. Tá potvrdzuje dlhodobý trend.

Ukrajina stiahla z knižníc 19 miliónov kníh, ktoré sú písané v ruštine alebo pochádzajú z čias Sovietskeho zväzu
Foto: TASR/Monika Himpánová

“Správa je výsledkom rozsiahlej analýzy, hodnotenia a konzultácií so všetkými relevantnými aktérmi v oblasti vzdelávania. Zameriavame sa v nej nielen na kvantitatívne údaje, ale hlavne na kvalitatívne aspekty vzdelávania, ktoré hrajú kľúčovú úlohu pri formovaní budúcnosti našich žiakov a študentov na stredných školách“ uviedla hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.  

Chýba im analytické myslenie

Podľa Správy približne 6 500 navštívených vyučovacích hodín školskými inšpektormi počas školského roka poukazuje na drvivú väčšinu aktivít žiakov zameraných zo strany učiteľov len na zapamätanie si a porozumenie – najnižšie myšlienkové procesy. 

“Rozvíjanie analytického myslenia absentovalo na štvrtine hodín, hodnotiaceho na takmer dvoch tretinách a tvorivého myslenia na troch štvrtinách hodín, čo sa prejavilo na výrazne nižšej úrovni vyšších poznávacích procesov. Príležitosť produkovať nové kreatívne riešenia mali žiaci len výnimočne. Pre vyspelú budúcnosť našej krajiny je však dôležité, aby učitelia rozvíjali u žiakov hlavne vyššie a najvyššie kognitívne procesy, lebo vedomostná ekonomika sa bez múdrych a vzdelaných ľudí nemôže rozvíjať,“ povedala Štofková Dianovská.  

Správa upozorňuje aj na nízku úroveň práce s textom na vyučovacích hodinách, čo priamo súvisí s rozvojom čitateľskej gramotnosti, ale ovplyvňuje aj rozvoj napr. matematickej gramotnosti. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok