Stavbou roka 2023 je internátna škola, ktorá zbúrala konvencie akademického štýlu

6.12.2023 13:16

Stredná škola Huizhen v Ningbo, provincia Zhejiang, so strešným parkom, domčekmi na stromoch a vyvýšenými chodníkmi v „plávajúcom lese“ získala v piatok na Svetovom festivale architektúry (WAF) v Singapure vytúžený titul - Svetová stavba roka 2023.

Internát v Číne
Foto: Twitter/@WACommunity

Spájanie interiéru s exteriérom

Priestory kampusu sú určené na to, aby prirodzene spájali vnútorné a vonkajšie prostredie. V budove sa nachádza prednášková sála pod holým nebom a chodníky lemované stromami, ako aj študijné priestory.

Zatiaľ čo výučba uprednostňuje efektivitu, samotný školský areál by mal inšpirovať k slobodnému mysleniu. V popise projektu firma, ktorá vytvorila dizajn internátu uviedla, že jej dizajn mal umožniť študentom „uvoľniť stres, upraviť svoje telo a myseľ a objaviť krásu“ mimo triedy, píše web CNN.

Svetová budova roka 2023

Vytúžený titul World Building of the Year je považovaný za jedno z najvyšších ocenení architektonickej profesie. Počas každoročného festivalu o ňom rozhoduje 140-členná odborná porota. Tohtoročný víťazný návrh ocenili porotcovia za porušenie konvencií školského dizajnu.

„Architektom sa podarilo vytvoriť školu, ktorá je veľmi odlišná od zvyčajného modelu, kde sú študenti zaškatuľkovaní a vystavení pedagogickému – ako aj architektonickému – tlaku,“ povedal programový riaditeľ WAF Paul Finch účastníkom. 

Ďalšie architektonické skvosty

Stredná škola Huizhen triumfovala v kategórii škôl. Ďalšími víťazmi kategórie bola indická diamantová burza Surat s rozlohou 7,1 milióna, ktorá sa stala najväčšou kancelárskou budovou na svete.

Tiež Lanserhof Sylt, hotel a kúpeľné stredisko v Nemecku, kde sa budovy spájajú a vytvárajú najväčšiu slamenú strechu v roku Európe a obytný dom na predmestí Winnipegu v Kanade.

Minuloročnú hlavnú cenu získala austrálska Quay Quarter Tower, ktorá je nazvaná ako  prvá „upcyklovaná“ výšková budova na svete  po tom, čo jej dizajn zachoval dve tretiny starého mrakodrapu na mieste.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok