Čo bude s Úradom špeciálnej prokuratúry? Vláda to už vie

6.12.2023 12:20 , Aktualizované: 6.12.2023 13:56

Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa má zrušiť. Kauzy, ktoré rieši, majú prejsť do agendy krajských prokuratúr. Vyplýva to z návrhu novely Trestného zákona, ktorou sa menia viaceré právne normy. Materiál v stredu schválila vláda. Kabinet zároveň odsúhlasil, aby sa legislatívna zmena prerokovala v skrátenom legislatívnom konaní.

Krajské prokuratúry stačia

Vláda pri zmene argumentuje odstránením nesúladu v systéme prokuratúry a názorom expertov hodnotiacich aplikačnú prax. "Odborné poznatky z doterajšej činnosti Úradu špeciálnej prokuratúry nasvedčujú tomu, že súčasné usporiadanie Generálnej prokuratúry SR s osobitnou súčasťou, ktorou je ÚŠP, nie je ideálne a nevyhnutne si vyžaduje štrukturálne zmeny," zdôraznilo ministerstvo spravodlivosti ako predkladateľ návrhu.

Právomoc nad vyšetrovaním trestnej činnosti patriacej do pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu má prejsť do pôsobnosti krajských prokuratúra, dohľad nad ich činnosťou Generálnej prokuratúre SR. "Krajské prokuratúry disponujú dostatočným, nestranným a odborne zdatným prokurátorským stavom," zdôraznil rezort spravodlivosti.

Primerané tresty

Návrh novely trestného zákona takisto rozširuje možnosti individualizácie trestu s ambíciou zlepšiť podmienky pre ukladanie primeraných trestov súdmi v jednotlivých prípadoch, "najmä s prihliadnutím na okolnosti spáchaného trestného činu, osobu a pomery páchateľa, a to najmä zavedením dostatočného rozsahu dolnej a hornej hranice sadzieb trestu odňatia slobody a posilnením možnosti ukladania alternatívnych trestov".

Viac sa majú používať najmä peňažné tresty a tresty domáceho prostredia, úprava reaguje aj na preplnenosť slovenských väzníc a poznatky, že trest odňatia slobody nesmeruje k efektívnej resocializácii páchateľov a neodradzuje ich od prípadnej recidívy.

Pozrite si epizódu Témy s Danielom Lipšicom:

Najhorší možný scenár, hovorí Šimečka

"Je to tu. Na vláde je materiál, ktorý navrhuje zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Ide o najhorší scenár, pred ktorým sme opakovane varovali. Právomoci nad vyšetrovaním v pôsobnosti Špecializovaného trestného súdu chce Robert Fico vrátiť krajským prokuratúram, a dohľad na nimi generálnemu prokurátorovi Marošovi "363" Žilinkovi. Tento návrh ostro odmietame! V PS sa voči nemu tvrdo postavíme - v parlamente, vo verejnom priestore, aj v EÚ," vyjadril sa Michal Šimečka v oficiálnom stanovisku.

Neprípustný zásah do právneho štátu, tvrdí KDH

“Odmietame zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry a narýchlo ušitú zmenu trestného zákona! To, že sa vláda snaží účelovo presadiť tieto zmeny v skrátenom legislatívnom konaní netransparentným spôsobom je podľa KDH neprípustný zásah do fungovania právneho štátu a právnej istoty na Slovensku," povedal Milan Majerský, predseda KDH.

KDH sa vyjadrilo, že je rázne proti spôsobu a forme vládnej politiky, ktoré znižujú schopnosť štátu efektívne bojovať s korupciou a organizovaným zločinom a zabezpečovať spravodlivosť pre občanov.

Atentát na právny štát, píše hnutie SLOVENSKO

“Hnutie SLOVENSKO sa rázne ohradzuje voči krokom tejto vlády, ktorá vedome pácha úkladný atentát na právny štát. Vláda ide evidentne len o zabezpečenie beztrestnosti jej blízkych ľudí, dôvodne podozrivých z korupcie, založenia zločineckej skupiny a hrubého zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ píšu v stanovisku.

Je to dobrá správa pre skorumpovaných politikov a zlá správa pre čestných a poctivých ľudí, myslí si hnutie.

“Výsledky ÚŠP, ktorá má úspešnosť obžalôb na úrovni 93 % a 99 % úspešnosť v odôvodnení väzobných rozhodnutí sú nespochybniteľné a hovoria o dôležitosti inštitúcie v budovaní právneho štátu. Vláda úmyselným útokom na kľúčový pilier spravodlivosti pácha vedomú demontáž právneho štátu a nie je viac hodná Slovensko viesť. Preto zároveň začíname zbierať podpisy pod vyslovenie nedôvery vláde,“ zakončilo svoje stanovisko hnutie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok