Yaron Finkelman: Vojaci prenikli do centra Chán Júnis. Veliteľ južnej armády informuje o tvrdých bojoch

5.12.2023 17:09

Vojaci podľa neho vedú najťažšie boje od začiatku pozemnej ofenzívy v pásme pred viac ako mesiacom. Informovala o tom agentúra Reuters a izraelské médiá.

Izraelskí vojaci na hliadke
Foto: AP

Masa utečencov ušla

Státisíce civilistov prešli v posledných týždňoch do Chán Júnisu zo severnej časti pásma Gazy, kde izraelská armáda sústredila svoje aktivity v predchádzajúcich fázach pozemnej operácie. Izrael si stanovil za cieľ zničiť militantné hnutie Hamas, ktoré kontroluje palestínske územie, a jeho vojenskú infraštruktúru, ktorá sa používa na útoky proti izraelskému územiu.

Bašta odporu?

Podľa webovej stránky Times of Israel sa izraelské vedenie domnieva, že v Chán Júnise, bašte Hamasu, sa môže ukrývať vedenie tejto militantnej organizácie, ktorú mnohé západné krajiny označujú za teroristickú. V tomto meste a na severe pásma Gazy sa dnes odohrali prudké boje.

„Toto je najintenzívnejší deň od začiatku pozemnej ofenzívy, pokiaľ ide o počet zabitých teroristov, počet ozbrojených stretov a paľbu zo zeme a zo vzduchu," povedal Finkelman.

Civilisti trpia

Agentúra DPA uvádza, že kritika postupu izraelskej armády sa zvyšuje vzhľadom na stupňujúce sa utrpenie civilného obyvateľstva v pásme Gazy. Humanitárne organizácie hovoria o neznesiteľných podmienkach, v ktorých sú ľudia nútení žiť. Izraelská armáda obviňuje Hamas z útokov na ciele v Izraeli z obývaných oblastí a nemocníc a z využívania civilistov ako ľudských štítov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok