Poznáme najlepšie nemocnice, prvenstvo opäť patrí Ružomberku. Takýto je celý rebríček

ta3/INEKO
4.12.2023 12:28

Po rokoch boja s pandémiou sa situácia v nemocniciach stabilizovala. V porovnaní s minulými rokmi sa v nich zlepšili viaceré faktory. Hodnotenie Nemocnica roka 2023 je založené na porovnávaní dát predovšetkým z rokov 2019 až 2022.

Štátne univerzitné a fakultné nemocnice

Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2023 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala po roku opäť Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN.

Druhé miesto obhájila Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica.

Tretie miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti získala tak ako vlani Univerzitná nemocnica Martin.

Stále teda platí, že ružomberská nemocnica neskončila počas doterajších deviatich ročníkov hodnotenia horšie ako tretia, martinská bola len dvakrát mimo prvej trojky a Rooseveltka v nej chýbala dokonca len raz – v úvodnom ročníku (2015).

Všeobecné nemocice Foto: ta3 Všeobecné nemocnice 2023

Všeobecné nemocnice

Nemocnicou roka 2023 v kategórii všeobecných nemocníc sa stala Nemocnica AGEL Košice-Šaca a.s., čo znamená, že už triumfuje päť rokov v rade.

Striebornú priečku spred roka obhájila Ľubovnianska nemocnica, n.o., ktorá nebola počas deviatich ročníkov nikdy horšia ako druhá, pričom si štyrikrát odniesla najvyššie ocenenie.

Po trojročnej odmlke, kedy štátna akciovka Nemocnica Poprad, a.s. bola pravidelne tesne za pódiom na štvrtom mieste, sa v tohtoročnom hodnotení vrátila medzi tri najúspešnejšie všeobecné nemocnice.

Štátne univerzitné a fakultné nemocnice 2023 Foto: ta3 Štátne univerzitné a fakultné nemocnice 2023

Rýchlejší príchod záchranky

Zlepšili sa úmrtnostné indikátory a konečne sa po rokoch zlého trendu skrátila (o trištvrte minúty) priemerná doba čakania záchraniek s privezeným pacientom na urgentoch nemocníc. Medziročne sa však, žiaľ, zvýšili podiely nutných opakovaných operácií a hospitalizácií pacientov, čo nie je dobrým znakom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok