Američania hlásia útok na ich torpédoborec v Červenom mori. Prihlásili sa k nemu Húsíovia z Jemenu

3.12.2023 17:56

Pentagon uviedol, že v nedeľu došlo v Červenom mori k útoku na americkú vojnovú loď a viacero komerčných lodí, čo môže znamenať výraznú eskaláciu série námorných útokov na Blízkom východe, ktoré súvisia s vojnou medzi Izraelom a Hamasom.

Potvrdili útok

„Sme si vedomí správ týkajúcich sa útokov na vojenskú loď USS Carney a komerčné plavidlá v Červenom mori a poskytneme informácie, keď budú k dispozícii," uviedol Pentagón.

Carney je torpédoborec triedy Arleigh Burke.

Pentagon neuviedol, odkiaľ podľa neho pochádza paľba. Iránom podporovaní jemenskí povstalci Húsíovia však podnikli sériu útokov na plavidlá v Červenom mori, ako aj vypúšťali bezpilotné lietadlá a rakety namierené proti Izraelu, ktorý vedie vojnu proti Hamasu v pásme Gazy.

Pozrite si archívnu reportáž o úspešnom útoku na loď ruského námorníctva:

Za útokom sú povstalci

Jemenskí povstalci húsíovia v nedeľu uviedli, že neďaleko pobrežia Jemenu zaútočili na dve "izraelské" lode. O útoku na americký torpédoborec sa nezmienili.

Húsijskí povstalci podporovaní Iránom vo vyhlásení zverejnenom na sociálnej sieti informovali, že podnikli "operáciu proti dvom izraelským lodiam v prielive Báb al-Mandab", ktorý spája Červené more s Adenským zálivom. Spresnili, že na jednu loď zaútočili raketou a na druhú dronom.

Torpédoborec triedy Arleigh Burke USS Carney (DDG 64) s protiraketovým systémom zneškodňuje útok hútíjských rakiet a bezpilotných lietadiel v Červenom mori, 19. októbra. Foto: Zumapress.com Torpédoborec triedy Arleigh Burke USS Carney (DDG 64) s protiraketovým systémom zneškodňuje útok húsíjských rakiet a bezpilotných lietadiel v Červenom mori, 19. októbra.

Mesto Aden Foto: AP Z mesta Saná boli vyslané rakety a drony.

Drony a rakety vyslali z mesta Saná

Americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, aby mohol hovoriť o spravodajských záležitostiach, uviedol, že útok sa začal okolo 10.00 h v jemenskom meste Saná a trval až päť hodín. Ďalší americký predstaviteľ, ktorý podobne hovoril pod podmienkou anonymity z rovnakého dôvodu, uviedol, že Carney počas útoku zachytil najmenej jeden dron.

Ochromenie dopravy

Globálna lodná doprava bola čoraz častejšie terčom útokov, keďže hrozí, že vojna medzi Izraelom a Hamasom prerastie do širšieho regionálneho konfliktu. Aj keď prímerie nakrátko zastavilo boje a Hamas si vymenil rukojemníkov za palestínskych väzňov zadržiavaných Izraelom. Zlyhanie prímeria a obnovenie trestajúcich izraelských leteckých útokov a pozemnej ofenzívy však zvýšilo riziko obnovenia námorných útokov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok