Teroristický útok v Paríži. Islamista napadol okoloidúcich nožom a kladivom

3.12.2023 07:35 , Aktualizované: 3.12.2023 10:37

Francúzska polícia zatkla 25-ročného muža, ktorý v sobotu večer zaútočil na okoloidúcich v centre Paríža pri Eiffelovej veži.

Útočil nožom aj kladivom

Muž podľa francúzskeho ministra vnútra Géralda Darmanina napadol v sobotu okolo 21:00 pri nábreží neďaleko Eiffelovej veže pár nemeckých turistov. Nemca narodeného nožom zabil, jeho žena vyviazla - zrejme aj vďaka zásahu vodiča taxislužby - bez zranení, ale v šoku.

Útočníka, ktorého server denníka Le Parisien označil za Armanda R., sa pokúsila zadržať štvorice policajtov, ktorých však tvrdil, že má pri sebe bombu. Útočník potom napadol ešte postaršieho Francúza a anglického turistu, ktorého udrel kladivom do oka.

Trápilo ho zomieranie moslimov

Polícii muž povedal, že bol naštvaný "pretože toľko moslimov zomiera v Afganistane a v Palestíne". Agentúra DPA uviedla, že muž tiež vyjadril presvedčenie, že Francúzsko nesie za vojnu v Gaze zodpovednosť. Chcel vraj zomrieť ako mučeník.

"Táto osoba bola pripravená zabíjať ďalej," povedal Darmanin novinárom s tým, že útočník podľa všetkého kričal "Alláhu akbar" (Boh je najväčší).

Teroristický útok

Muža, ktorý sa narodil na parížskom predmestí, prepustili z väzenia po štyroch rokoch v roku 2020. Následne bol pod dohľadom a podstupoval psychiatrickú liečbu. Teraz je vyšetrovaný pre vraždu a pokus o vraždu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu vyjadril sústrasť rodine Nemca zabitého pri "teroristickom útoku" v Paríži.

Vyšetrovanie prevzali protiteroristi

Vyšetrovanie útoku islamistu prevzala protiteroristická prokuratúra. Informuje o tom agentúra AFP.

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová v reakcii na útok uviedla, že jej krajina sa terorizmu nepoddá.

Útok v Paríži sa odohral necelé dva mesiace po tom, čo v Arrase na severe krajiny mladík hlásiaci sa k teroristickej organizácii Islamský štát (IS) priamo v škole ubodal učiteľa. Vo Francúzsku odvtedy platí najvyšší stupeň varovania pred terorizmom.

Pozrite si archívnu reportáž o spomínanom útoku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok