Za kroky, ktoré podnikol ako prezident, mu imunita neprislúcha. Súd zamietol Trumpovu žiadosť

2.12.2023 10:50

Donald Trump nemá imunitu voči trestným obvineniam za kroky, ktoré podnikol ako prezident. Rozhodla o tom federálna sudkyňa, ktorá odmietla požiadavku Trumpovho tímu, aby sa súd nezaoberal jeho obvinením zo sprisahania s cieľom zvrátiť volebnú prehru v roku 2020. Trumpa vtedy v prezidentských voľbách porazil Joe Biden..

Sudkyňa Tanya Chutkanová konštatovala, že neexistuje žiadny právny základ pre tvrdenie, že americkí prezidenti nemôžu čeliť obvineniu z trestných činov v momente, keď už nie sú vo funkcii. "Obvinený môže byť predmetom federálneho vyšetrovania, obžaloby, stíhania, odsúdenia a trestu za akékoľvek trestné činy spáchané počas výkonu funkcie," uviedla podľa AP.

Zodpovednosť pred porotou

Ako podotýka Reuters, rozhodnutie Chutkanovej zase o niečo priblížilo možnosť, že sa Trump bude zo svojich činov musieť zodpovedať pred porotou. Súd by mal začať v marci, exprezident sa ale môže odvolať a nie je vylúčené, že prípad skončí na Najvyššom súde.

Sedemdesiatsedemročný politik, ktorý sa budúci rok chce znovu uchádzať o úrad prezidenta a zatiaľ má dobré šance, opakovane tvrdí, že štvorica prípadov, ktorým teraz čelí, je politicky motivovaná. Považuje sa za nevinného.

Zelenú dostali ďalšie prípady

O niečo skôr v piatok dal federálny odvolací súd dal zelenú aj občianskoprávnym procesom, v ktorých je Trump žalovaný za podiel na násilnostiach v sídle Kongresu 6. januára 2021. Trojica sudcov taktiež odmietla argument Trumpovho tímu, že exprezident za svoje činy nemôže byť hnaný na zodpovednosť , pretože sa naň automaticky vzťahuje "prezidentská imunita".

Obvinenie zo zločineckého zoskupenia s cieľom zvrátiť svoju volebnú porážku v roku 2020 čelí Trump v Georgii. Voľby tu pred troma rokmi prehral o necelých 12-tisíc hlasov. Porážku však nikdy neuznal a na miestnych činiteľov tlačil, aby výsledky zvrátili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok