Za polrok pribudlo v Rusku 30-tisíc nakazených vírusom HIV, napriek zlej situácii sa čísla zlepšujú

2.12.2023 08:03

Za prvých šesť mesiacov tohto roku bolo v Rusku zistených okolo 30.000 nových prípadov nákazy vírusom HIV, ktorý spôsobuje chorobu AIDS. V rovnakej dobe zomrelo 15.000 skôr nakazených Rusov, uviedla agentúra Interfax s odvolaním Vadima Pokrovského, ktorý v úrade na ochranu zdravia spotrebiteľov Rospotrebnadzor vedie špecializované oddelenie epidemiológie a prevencie AIDS.

Moskva
Foto: Profimedia

"Tieto čísla sú celkom nepríjemné, situácia zostáva vážna," povedal Pokrovskij počas online seminára o prevencii HIV.

Počty nakazených v Rusku

V Rusku, ktoré má 147 miliónov obyvateľov, žilo ku koncu júna 1,189 milióna ľudí nakazených HIV. Nákaze po celú dobu sledovania podľahlo 475.000 nakazených. Priemerný vek obetí sa pohybuje medzi 37 až 43 rokmi, dodal Pokrovskij.

Rusko patrí medzi pätiace krajiny, v ktorých sa najrýchlejšie šíri vírus HIV, upozornil pred rokom ruský denník Kommersant s odvolaním sa na údaje Programu OSN pre boj proti vírusu HIV a choroby AIDS (UNAIDS) a Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC). Z 1,5 milióna nových prípadov vo svete na Rusko predvlani pripadlo 3,9 percenta.

Krajina s najrýchlejším šírením vírusu

Rýchlejšie ako v Rusku sa HIV šíri len v Juhoafrickej republike, na ktorú pripadlo 14 percent nových prípadov, v Mozambiku (6,5 percenta), v Nigérii (4,9 percenta) av Indii (4,2 percenta). Tieto údaje sú podľa denníka blízke štatistike ruského ministerstva zdravotníctva, podľa ktorého predvlani v krajine pribudlo skoro 59-tisíc nových prípadov. Ministerstvo ale pripúšťa, že o svojej diagnóze nevie každý jedenásty Rus.

Situácia sa zlepšuje

ECDC síce každoročne zaraďuje Rusko medzi krajiny, kde je situácia s HIV najhoršia, avšak z výročných správ európskeho strediska tiež vyplýva, že sa situácia každým rokom zlepšuje. Zatiaľ čo v roku 2017 pripadalo 71,1 prípadu nakazenia na 100.000 obyvateľov, v roku 2019 to bolo 54,9 prípadu, čo ale aj tak bol najhorší údaj v Európe.

Experti však varujú, že predvlani len tri percentá testov pripadli na najzraniteľnejšie skupiny. Server RBK vtedy upozornil na predchádzajúce vyjadrenia expertov Rospotrebnadzoru, podľa ktorých v Rusku je nakazených HIV na 100.000 obyvateľov desaťkrát viac ako v Európskej únii a že nakazený je už každý stý Rus.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok