Južná Kórea vyslala do vesmíru svoju prvú špionážnu družicu, urobila tak len dva týždne po KĽDR

1.12.2023 20:44

Južná Kórea v sobotu do vesmíru úspešne vypustila svoj prvý špionážny satelit. S družicou, ktorá dokáže podľa agentúry AFP sledovať aktivity Pchjongjangu, sa do kozmu po 19:00 SEČ vydala raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX z Vandenbergovej leteckej základne v Kalifornii.

Satelit
Foto: X / SpaceX

Štart sa uskutočnil necelé dva týždne po tom, čo Severná Kórea prvýkrát vyslala na obežnú dráhu svoju vlastnú špionážnu družicu.

Raketa v rámci misie Kórea 425 vyniesla na orbite celkom 25 kozmických plavidiel vrátane kórejského satelitu, vybaveného zariadeniami pre optické a infračervené pozorovania. Soul plánuje do konca roku 2025 vypustiť ďalšie štyri družice, ktoré budú vybavené pokročilejšími radarmi so syntetickou apertúrou (SAR).

Stovky kilometrov nad zemských povrchom

Vynesená kórejská družica sa podľa juhokórejskej agentúry Jonhap bude pohybovať na obežnej dráhe vo vzdialenosti 400 až 600 kilometrov od zemského povrchu, pričom dokáže zaznamenať objekty s veľkosťou iba 30 centimetrov.

Soul sa doteraz pri sledovaní aktivít KĽDR silne spoliehal na americké prieskumné satelity, povedali AFP odborníci, podľa ktorých svoju úlohu v načasovaní juhokórejského štartu určite hral nedávny úspech Pchjongjangu.

Severná Kórea tvrdí, že po vypustení satelitu na začiatku minulého týždňa vyhotovila snímky amerických základní či významných miest v Južnej Kórei. Žiadne zábery ale nezverejnila.

Tretí pokus

Pchjongjang sa o vyslanie vlastnej špionážnej družice pokúsil už tento rok v máji a v auguste, oba štarty však zlyhali. Tretíkrát sa Severnej Kórei dostať satelit na obežnú dráhu okolo Zeme podarilo, čo odsúdili západné krajiny, Japonsko, Južná Kórea aj OSN.

Juhokórejská armáda predtým uviedla, že na základe komplexnej analýzy dospela k názoru, že severokórejská družica vstúpila na obežnú dráhu. Bude ale potrebného viac času, aby sa potvrdila jej funkčnosť, dodal Soul. Uviedol tiež, že s vyslaním družice na orbite KĽDR pomohlo Rusko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok