Kamionistom došla trpezlivosť s Ukrajincami. Vysvetľujeme, čo spustilo blokády na hraniciach

1.12.2023 05:00

Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) ohlásila časovo neobmedzenú blokádu hraničného priechodu s Ukrajinou vo Vyšnom Nemeckom. Protest zdôvodnila snahou o zrušenie voľného vstupu ukrajinských kamiónov na prepravný trh Európskej únie. Pri hraničnom priechode sa preto očakávajú niekoľkohodinové kolóny.

Hranice
Foto: TASR/Maroš Černý

Štyri kamióny za hodinu

Blokádou nebude nijako obmedzovaný prevoz humanitárneho tovaru, vojenskej pomoci, živých zvierat, paliva a chladeného či čerstvého tovaru. Doprava obchodného tovaru, ktorý sa nachádza v kamiónoch, bude prepúšťaná v počte štyri kamióny za hodinu, informovala UNAS.

"Účelom nášho protestu je potreba neodkladných riešení. Za naše, slovenské, oprávnené požiadavky, ktoré sme predložili ministrovi dopravy Jozefovi Rážovi. Ďakujeme za vypočutie a uznanie oprávnenosti našich požiadaviek," uviedla UNAS.

V stredu 29. novembra mali na rokovaní s rezortom dopravy zástupcovia UNAS viacero požiadaviek, prvou z nich bolo vypovedanie dohody medzi EÚ a Ukrajinou. Rezort dopravy na sociálnej sieti uviedol, že autodopravcovia majú právo štrajkovať, no nesmú narušiť život obyvateľov.

Dohoda medzi EÚ a Ukrajinou o cestnej nákladnej doprave podľa autodopravcov devastačne narušila pomer obchodu a vykonaných prepráv medzi Slovenskom a Ukrajinou v neprospech slovenských dopravcov.

Kolóna sa tiahne desiatky kilometrov

Kolóna kamiónov, smerujúca k hraničnému priechodu Vyšné Nemecké, sa už vo štvrtok popoludní tiahla na úseku dlhom asi 20 kilometrov. Informovala o tom hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická. Samosprávy upozorňujú na nedostatočnú infraštruktúru vytvorenú pre kamionistov, obávajú sa odpadu.

Kolóna od hraničného priechodu sa končila medzi Nižnou Rybnicou a križovatkou Gajdoš. "V uvedenom úseku sa nachádzajú policajné hliadky na začiatku a konci obcí, riadia dopravu v oboch smeroch, keďže je prejazdný iba jeden jazdný pruh a radia kamióny mimo obývaných oblastí, aby boli obyvatelia dotknutých obcí čo najmenej obmedzovaní," povedala.

Ako spresnila košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, od hraničného priechodu po koniec kolóny bolo v tom čase odstavených približne 500 kamiónov. "Na zjazde z diaľnice D1 stojí za sebou, v jednom jazdnom pruhu, momentálne okolo 270 kamiónov. V smere od Petroviec nad Laborcom je pred Michalovcami odstavených takmer 70 kamiónov. Kruhový objazd Hriadky je prejazdný bez obmedzení," povedala.

Pozrite si archívnu reportáž o blokovaní hraničného priechodu Vyšné Nemecké - Užhorod.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok