Bulharsko zakázalo prelet Lavrovovi. Vytvárate nebezpečný precedens pre NATO, odkazuje Moskva

30.11.2023 11:17

Rozhodnutie Bulharska nepovoliť lietadlu s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom prelet nad svojím územím je podľa Kremľa hlúpe a absurdné. Za "zlovoľnú hlúposť" ho na sociálnej sieti Telegram označila aj Lavrovova hovorkyňa Marija Zacharovová.

Boli nútení letieť dlhšie

Lavrov letel na ministerské zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Severnej Macedónsku a jeho lietadlo nakoniec muselo zvoliť dlhšiu trasu cez Turecko a Grécko, informovala agentúra Reuters.

Podľa Zacharovovej bola dôvodom bulharského zákazu jej prítomnosť na palube, bulharské úrady rozhodnutie zatiaľ nijako nekomentovali. Pôvodne Bulharsko povolenie na prelet ruského lietadla udelilo.

Nebezpečný precends

"Zlovoľná hlúposť rusofóbov dosiahla bod, keď prvýkrát v dejinách úrady nedali zákaz lietadla, ale osobe v danom lietadle," napísala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí. Uviedla tiež, že Sofia vytvára "nebezpečný precedens" a že by Rusko mohlo prijať podobné opatrenia na prelety lietadiel s predstaviteľmi NATO.

Lavrov má predniesť prejav na zasadnutí OBSE v Skopje. Kvôli jeho prítomnosti rokovaní bojkotuje Ukrajina, Poľsko a Estónsko, Lotyšsko a Litva.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok