Výbor griluje kandidáta na šéfa policajtov. Za vojnou v polícii stojí politika, hovorí bývalý vyšetrovateľ

29.11.2023 14:28

Parlamentný výbor pre obranu a bezpečnosť vypočúva kandidáta na policajného prezidenta Ľubomíra Soláka. Grilovanie kandidáta v štúdiu ta3 okomentoval bývalý vyšetrovateľ a advokát Peter Vačok.

Vačok
Foto: ta3

"Tento kandidát pracoval na servise pre útvary, ktoré zodpovedajú za objasňovanie a vyšetrovanie trestných vecí," povedal Vačok.

Dôležitosť servisných útvarov nepopiera, no podstatne dôležitejšou oblasťou sú podľa neho vyhľadávanie a objasňovanie trestných vecí a dokumentovanie trestných činností.

"S týmto skúsenosti nemá," upozorňuje Vačok. "Uvidíme, ako si bude s takýmito významnými oblasťami v polícii počíňať."

Z polície si urobili priestor na PR

Za vojnou v polícii podľa Vačoka stojí politika, ktorá si z trestného práva a činnosti polície urobila "priestor na PR". "Chcú mať dosah, kto bude stíhaný, za čo bude stíhaný, respektíve kto nebude stíhaný," hovorí. To vedie podľa bývalého vyšetrovateľa k obrovskému neporiadku a nervozite medzi orgánmi, ktoré vyúsťujú do problémov v polícii. 

"Polícia by mala byť odpolitizovaná, hlavne činnosť orgánov činných v trestnom konaní, ale zatiaľ také náznaky nie sú. O tom nie je ani vyjadrenie nového človeka, ktorý má zastávať funkciu prezidenta policajného zboru," myslí si Vačok.

Trestne stíhaný šéf výboru

Kandidáta vypočúva aj šéf brannobezpečnostného výboru a bývalý policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý je trestne stíhaný. Vačok týmto poukázal na rýchlosť a objektívnosť konaní.

"Čo sme kedysi a v autoritatívnej dobe robili do týždňov, dnes robíme celé roky," uviedol Vačok. 

Na strane jednej je tu "lapsus", že šéf výboru je trestne stíhaná osoba, hovorí bývalý vyšetrovateľ, ktorý zároveň dodal, že "na strane druhej sa nikto neopýta, ako je možné, že takáto závažná trestná vec spí niekde v šuflíkoch a nevyšetrí sa".

Celé Štúdio ta3 si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok