NAKA zasahovala v známych štátnych podnikoch. Zadržali deväť ľudí

28.11.2023 16:32 , Aktualizované: 28.11.2023 17:17

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v prípade, ktorý sa okrem iného týka podozrení z nehospodárneho spravovania majetku v štátnych podnikoch Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Vodohospodárska výstavba (VV).

NAKA
Foto: TASR/Jakub Kotian

Závažné zločiny

Obvineniu čelí deväť fyzických a jedna právnická osoba. Potvrdila to hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová. Upozornil na to spravodajský portál Aktuality.sk.

Hovorkyňa priblížila, že obvinenie bolo vznesené pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Týka sa deviatich skutkov.

"Dňa 27. novembra 2023 bola príslušníkmi NAKA, odbor Stred (pod dozorom prokurátora ÚŠP), realizovaná zaisťovacia akcia, v rámci ktorej boli zadržané štyri osoby," dodala Drobová s tým, že aktuálne nie je možné poskytnúť bližšie informácie.

SVP v reakcii uviedol, že nemá informácie o predmetnom zásahu NAKA. "Z medializovaných informácií vieme o povahe kauzy, ktorá je predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní, s ktorými sme v minulosti v tejto veci spolupracovali," uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Vzhľadom na naďalej prebiehajúce konanie sa však bližšie k prípadu vyjadrovať nebude.

Lukratívne zmluvy so štátom

Podľa portálu Aktuality.sk skončil v putách šéf neštátnych záchranárov Ján Culka, ktorý je riaditeľom mimovládnej organizácie Komplexná centrálna záchranná služba. Tá má so štátom uzavretých viacero zmlúv.

Zatknutý bol aj bývalý riaditeľ Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Milan Boroš, ktorý pôsobil aj ako riaditeľ Národného parku Muránska planina, Martin Lakanda, ktorý za štátnych ochranárov podpísal s KCZS ďalšiu zmluvu, a bývalí riaditelia Vodohospodárskej výstavby Daniel Kvocera a Vladimír Kollár či Stanislav Gáborík.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok