Izrael ponúka prepustenie 50 palestínskych väzenkýň za ďalších rukojemníkov, vláda už dostala zoznam

28.11.2023 07:35

Izrael schválil zahrnutie 50 palestínskych väzenkýň na zoznam osôb, ktoré majú byť prepustené, ak radikálne palestínske hnutie Hamas prepustí ďalších izraelských rukojemníkov držaných v Pásme Gazy.

Oznámil to v utorok podľa agentúry Reuters úrad izraelského premiéra. Podľa izraelského armádneho rozhlasu už izraelská vláda dostala zoznam rukojemníkov, ktorí majú byť prepustení v utorok.

Izrael zároveň potvrdil, že v pondelok výmenou za prepustených rukojemníkov prepustil 33 palestínskych väzňov. Podľa agentúry Reuters médiá blízke Hamasu upresnili, že Izrael na základe dohody o dočasnom pokoji zbraní prepustil 30 palestínskych detí a tri ženy.

O už štvrtej výmene rukojemníkov Hamasu a palestínskych väzňov z izraelských väzníc v pondelok najskôr informoval Katar, ktorý sprostredkoval dohodu o terajšom prímerí. Jedenásť rukojemníkov, ktorých prepustil Hamas, už je v Izraeli, kde musia prepustení najskôr podstúpiť lekársku prehliadku a podľa denníka Times of Israel sa už v nemocniciach stretávajú so svojimi príbuznými. Prepustených bolo deväť detí, vrátane jedných trojročných dvojčiat, a dve matky, všetci z kibucu Nir Oz.

Podľa spravodajského webu Axios dostal Izrael zoznam desiatich rukojemníkov, ktorí majú byť prepustení utorok. Úrad izraelského premiéra to zatiaľ nekomentoval.

Zhromaždenia Palestínčanov

Izrael výmenou prepustil ďalších 33 palestínskych väzňov. Reuters píše, že pred väznicou Ofer neďaleko Ramalláhu na okupovanom Západnom brehu Jordánu sa v noci na utorok zhromaždili desiatky Palestínčanov mávajúcich vlajkami Palestíny, Hamasu a Islamského džihádu, keď čakali na prepustenie väznených Palestínčanov.

Palestínski svedkovia tvrdili, že izraelská armáda do davu vypustila slzný plyn. Podľa AP už autobus Červeného kríža s prepustenými väzňami dorazil do Ramalláhu, kde ich v uliciach vítali sláviace davy.

Štyri realizované výmeny

Išlo o záverečnú výmenu z dohodnutých a realizovaných štyroch. Dohromady sa takto malo dostať na slobodu zo zajatia Hamasu 50 rukojemníkov, najmä detí a žien, a tiež asi 150 Palestínčanov väznených v Izraeli, rovnako hlavne ženy a mladiství.

Podľa agentúry Reuters Hamas doteraz prepustil 69 zo zhruba 240 rukojemníkov, ktorých zajal 7. októbra pri vpáde do južného Izraela, pri ktorom bolo podľa izraelských údajov zabitých okolo 1200 ľudí. Izraelská odveta si v Pásme Gazy vyžiadala podľa tamojších úradov okolo 15-tisíc životov, vrátane niekoľko tisíc detských.

Agentúra AP uvádza, že počas terajšieho prímeria Hamas zatiaľ prepustil 51 Izraelčanov a 19 rukojemníkov iných národností. Hamas a ďalší radikáli tak teraz zadržiavajú až 175 rukojemníkov.

Súčasne s výmenami platilo po štyri dni prímeria. Katarská diplomacia v pondelok večer oznámila, že prestávka v bojoch bude predĺžená o ďalšie dva dni. Za tú dobu sa očakáva prepustenie ďalších 20 Izraelčanov výmenou za 60 väzňov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok