Šutaj Eštok verzus Lipšic. Pre ochranu čurillovcov podal minister na ÚŠP trestné oznámenie, reagujú Kubina aj Lipšic

27.11.2023 11:30 , Aktualizované: 27.11.2023 15:48

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas) podáva trestné oznámenie pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Podmienky, za akých sa čurillovci dostali k ochrane zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry, by mali byť prešetrené. Rozumiem, že agenda Úradu na ochranu oznamovateľov je nová, no aj tu treba striktne dodržiavať zákon," skonštatoval minister.

Trestné oznámenie na skupinu osôb podal podľa svojich slov pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Zákon musí platiť pre všetkých rovnako

Šutaj Eštok dodal, že zákon musí platiť pre všetkých rovnako. Považuje za dôležité, aby každý štátny orgán dodržiaval pravidlá fungovania právneho štátu a aj udeľovanie ochrany zo strany Úradu špeciálnej prokuratúry či Úradu na ochranu oznamovateľov malo svoje opodstatnenie.

Minister vnútra po nástupe do funkcie dočasne pozbavil výkonu služby šiestich policajtov, tzv. čurillovcov. Odôvodnil to podozrením zo spáchania trestného činu. Keďže mali policajti status chráneného oznamovateľa, podľa Úradu na ochranu oznamovateľov sa mal minister najprv obrátiť na nich.

Kubina to vidí inak

Ku kroku Šutaja Eštoka sa na sociálnej sieti vyjadril advokát čurillovcov Peter Kubina. Trestné oznámenie považuje za právny nezmysel.

"Ďalší pokus o nátlak na nezávislé inštitúcie ochrany práva, ktoré si v minulosti dovolili alebo v súčasnosti dovoľujú rozhodovať inak, ako by si predstavovalo vedenie ministerstva vnútra pri realizácii agendy politickej pomsty týmto policajtom," vyjadril sa.

Lipšic citoval zákon vydaný počas Pellegriniho vlády

Daniel Lipšic povedal, že prokurátori konali v plnom súlade so zákonom, čo sa týka opatrení o ochrane oznamovateľov vyšetrovateľom NAKA. 

Lipšic citoval zákon o ochrane oznamovateľov z roku 2019, keď bol premiérom Pellegrini. “Ak existuje kvalifikované oznámenie a žiadosť o poskytnutie ochrany, prokurátor je povinný takúto ochranu poskytnúť. Ak by tak neurobil, konal by arbitrárne a svojvoľne,“ povedal špeciálny prokurátor.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok