Hamas je ochotný hovoriť o predĺžení prímeria, v hre sú až štyri dni

26.11.2023 20:05 , Aktualizované: 27.11.2023 09:02

Militantné hnutie Hamas je ochotné predĺžiť súčasné štvordňové prímerie s Izraelom o dva až štyri dni. Pre agentúru AFP to uviedol zdroj blízky Hamasu.

Israel_Palestinians
Foto: TASR/AP (Ilu)

Pokoj zbraní sa začal v piatok a mal by potrvať do pondelka, ak nedôjde k jeho predĺženiu. V rámci prímeria prebehla v nedeľu už tretia výmena rukojemníkov a väzňov medzi Izraelom a Hamasom. "Hamas informoval mediátorov, že odbojové hnutia sú ochotné predĺžiť súčasné prímerie o dva až štyri dni," uviedol citovaný zdroj pre AFP.

Zachránenie ďalších rukojemníkov

Podľa neho by takéto predĺženie umožnilo prepustiť ďalších 20-40 z približne 240 rukojemníkov, ktorých odvliekli do Pásma Gazy palestínski militanti pri bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra.

Izrael pred niekoľkými dňami vyjadril ochotu predĺžiť prímerie o jeden deň za každých ďalších desať rukojemníkov, ktorých by Hamas prepustil nad rámec počtov dohodnutých v dohode o prímerí.

Priložiť ruku chce aj Biden

Americký prezident Joe Biden povedal, že sa chce zasadiť o predĺženie prímeria medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktoré sa začalo v piatok a podľa pôvodnej dohody má byť štvordňový. Potvrdil tiež, že Hamas dnes spoločne s ďalšími 16 ľuďmi prepustil štvorročné dievča s americkým občianstvom, ktoré posledných sedem týždňov od útoku na Izrael držalo hnutie ako rukojemníkov.

"To je náš cieľ: aby prestávka (v bojoch) pokračovala po zajtrajšku ďalej," povedal Biden. Podľa neho by mal pokoj zbraní trvať, "kým sú prepúšťaní väzni", pretože sa ukázalo, že dohody fungujú. Biden tiež uviedol, že bude znova po telefóne hovoriť s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok