Taraba: SNS bude mať kandidáta na prezidenta. Nebolo by dobré, ak by Hlas a Smer mali tri najvyššie pozície v štáte, tvrdí Holečková

ta3/Richard Dírer, Lenka Klobučníková
26.11.2023 12:10

Na obrazovkách dochádza k bizarným záberom, keď môžete vidieť naraz niekoľko redaktorov aj z konkurenčných televízií tlačiacich sa v jednom zábere. Takéto výsledky nám priniesli opatrenia šéfa parlamentu Petra Pellegriniho. V relácii V Politike diskutovali hostia Tomáš Taraba (SNS) a Martina Holečková (KDH) o dôvere vlády, odvolávaní ministra vnútra, situácii v koalícii, rodičovskom dôchodku a 13. dôchodku.

Odvolanie ministra vnútra

Poslanci Národnej rady SR by mali pokračovať v diskusii o návrhu na odvolanie ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka opäť v utorok. Na druhej strane, sa SNS postavila proti pôvodným rozhodnutiam v koalícii, čo sa týka daní aj dôchodkov.

"Šutaj Eštok je veľmi dobrý minister vnútra, nie je dôvod ho odvolávať. Slovenská opozícia nemá čo ponúknuť ľuďom, a preto ide tento príbeh permanentného cirkusu. Namiesto toho, aby minister išiel do Maďarska riešiť migračnú krízu a na stretnutia s rakúskou stranou. Minister vnútra neporušil žiadny zákon. To, či porušil zákon rozhodne súd," povedal Taraba.

Kto naťahuje schôdzu?

Dokedy mieni opozícia naťahovať schôdzu? Odvolanie má viac ako jasný výsledok, že sa opozícia len tak ľahko nezbaví Matúša Šutaja Eštoka. "Opozícia zatiaľ túto schôdzu nenaťahovala. Aj napriek tomu, že sa rokuje jeden a pol dňa, sme sa k slovu nedostali. Nemali sme možnosť vystúpiť a povedať svoje argumenty, ktoré vyčítame ministrovi vnútra," povedala Holečková.

Tretí súd rozhodol v prospech Šutaja Eštoka. Podľa Tarabu, to pred schôdzou veľa poslancov nevedelo. "Je mi ľúto, že týmto otravujete ľudí a sama dobre viete, že nemáte na to právne argumenty. Dobre viete, že súd tu finálne o ničom nerozhodol," argumentoval Taraba. 

Kritika SNS na KDH

Taraba opakovane kritizoval hnutie KDH, že je "prepojené pupočnou šnúrou s Progresívnym Slovenskom." Predsedníčka poslaneckého klubu Holečková sa ohradila s tým, že KDH skončila v opozícii s PS preto, lebo odmietali koalíciu so Smerom.

Taraba bol voči poslankyni KDH v diskusii viackrát arogantný, odkazoval jej, že je "mladá, čerstvá poslankyňa," ktorá si vraj nevie prečítať rokovací poriadok. Tiež jej povedal, že je "dezorientovaná" a nevie, ako vyzerá koaličné vládnutie.

Súdy na Slovensku

"Slovenská opozícia nevie, ako fungujú u nás súdy, pretože mestský súd nie je finálny súd na Slovensku," vysvetlil Taraba s tým, že máme istú hierarchiu súdov a mestský súd pokladá za čiastkový.

Postoj SNS k prezidentským voľbám

Čoraz viac sa hovorí o kandidatúre Petra Pellegriniho za prezidenta. Aký je postoj SNS, podporí ho?

"Pellegrini kandidovať bude, nedávalo by to logiku, prečo nie. Je najhorúcejší kandidát podľa prieskumov verejnej mienky. Jeho náskok je enormný," povedal Taraba a potvrdil, že strana SNS je otvorená k prezidentským voľbám a je dosť možné, že by Andrej Danko kandidoval za prezidenta.  

"Má na to úplne plné právo, Danko a Pellegrini budú určite diskutovať o kandidatúre. Národná scéna by mala určite postaviť svojho kandidáta," zdôraznil Taraba.

Postoj KDH k prezidentským voľbám

Aký je postoj KDH k prezidentským voľbám, podporia Ivana Korčoka?

"KDH môže ponúknuť kvalitného kandidáta," povedala Holečková. Ako príklad uviedla poslankyňu Európskeho parlamentu Miriam Lexmann a bývalého ministra spravodlivosti Viliama Karasa, o ktorých intenzívne hovoria. 

"Uvedomujeme si, že by nebolo dobré pre Slovensko, aby Hlas a Smer mali tri najvyššie pozície v štáte," zdôraznila.

Rodičovský dôchodok

Taraba potvrdil, že SNS je za zachovanie rodičovského dôchodku, zvýrazňuje jeho význam ako nástroj medzigeneračnej solidarity. Nesúlad postojov medzi SNS a ministrom práce Erikom Tomášom v tejto veci vysvetlil možnou odlišnou interpretáciou predchádzajúcich rozhovorov o redefinovaní dôchodkov.

Holečková mieni, že návrh na rušenie rodičovského dôchodku vyplynul z problému, ktorým sa stalo naplnenie predvolebného sľubu strany Hlas o 13. dôchodku. "KDH stojí za zachovaním rodičovského dôchodku," zdôraznila. Myslí si, že ak sa našli prostriedky na zvýšenie príspevku pre dôchodcov v tomto roku, potrebné zdroje sa nájdu aj v budúcom roku. Tiež zdôraznila dôležitosť zachovania asignácie daní pre neziskové organizácie.

Celú reláciu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok