V Pásme Gazy platí druhý deň prímeria. Izrael dostal od Hamasu zoznam rukojemníkov

25.11.2023 07:19 , Aktualizované: 25.11.2023 07:33

Izrael dostal od radikálneho hnutia Hamas zoznam 13. rukojemníkov, ktorých v sobotu plánujú prepustiť. Medzi nimi je aj osem detí. V piatok, v prvý deň dohodnutého prímeria, prepustili palestínski radikáli 24 ľudí.

Očakáva sa, že Katar, zohrávajúci úlohu hlavného vyjednávača, oznámi koľko rukojemníkov by mohlo byť prepustených v sobotu. Išlo by tak už o druhú výmenu väzňov a rukojemníkov odkedy v piatok vstúpilo do platnosti štvordňové prímerie.

Zoznam rukojemníkov

Izraelské úrady už obdržali zoznam rukojemníkov, ktorí by mali byť prepustení.

Prepustenie zajatcov je súčasťou dohody o prímerí. Počas štyroch dní sa plánuje oslobodenie najmenej 50 žien a detí zadržiavaných Hamasom a približne 150 palestínskych väzňov, väčšinou žien a maloletých.

Humanitárna pomoc

Ďalších 200 kamiónov do konfliktom sužovanej zóny ešte smeruje.

Stovky tisíc ľudí získali jedlo, vodu, zdravotnícke potreby a ďalšie esenciálne položky humanitárnej pomoci. Do Pásma Gazy prepravili takisto 129.000 litrov paliva a evakuovali z nej 21 pacientov v kritickom stave.

Vyjadrenie OSN

"OSN víta prepustenie 24 rukojemníkov zadržiavaných v Gaze od 7. októbra a opakuje svoju výzvu na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých rukojemníkov," uvádza sa v tlačovom vyhlásení OSN. "Humanitárne tímy OSN a jej partnerov budú pokračovať v humanitárnych operáciách tak, aby v nadchádzajúcich dňoch zabezpečili potreby obyvateľov Pásma Gazy."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok