Kedysi premiér, dnes má byť zahraničný agent. Rusko tvrdí, že Kasianov koná pod vplyvom zo zahraničia

24.11.2023 22:14

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov viacero osôb vrátane bývalého ruského premiéra Michaila Kasianova.

Michael Kasjanov
Foto: AP

Kritizoval súčasnú ruskú politiku

Kasianov sa podľa ministerstva zúčastňoval na vytváraní a šírení správ a materiálov zahraničných agentov, šírení nepravdivých informácií o rozhodnutiach verejných úradov Ruskej federácie či ich opatreniach a vystupoval voči tzv. špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine, ako Rusko nazýva agresiu na Ukrajine.

Premiérom sa stal v roku 2000 po tom, ako Vladimira Putina zvolili za prezidenta. V roku 2004 ho odvolali. Pričinil sa o hospodárske reformy vrátane zavedenia rovnej dane z príjmov v Rusku, napísala AP.

Zamietli mu prezidentskú kandidatúru

Po odchode z funkcie sa stal popredným predstaviteľom opozície a v roku 2008 chcel kandidovať za prezidenta Ruska. Celoštátna volebná komisia však jeho kandidatúru zamietla. Kasianov po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 opustil Rusko a údajne sa zdržiava v Lotyšsku.

Rusko vlani po začiatku invázie na Ukrajinu uviedlo do platnosti novú verziu zákona o zahraničných agentoch. Rozšírilo v nej právomoci úradov, ktoré môžu za takéhoto agenta označiť kohokoľvek, kto podľa ich názoru „koná pod vplyvom zo zahraničia".

Organizácie, média i osoby, ktoré Rusko zaradí medzi zahraničných agentov, čelia viacerým opatreniam vrátane zvýšeného dohľadu nad ich financiami.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok