Hlavné mesto Írska sužujú nepokoje. Výtržnosti vyvolal útok na deti

23.11.2023 22:15 , Aktualizované: 24.11.2023 07:25

Vo štvrtok večer vypukli v centre Dublinu protesty po tom, ako írska polícia oznámila, že 5-ročné dievčatko bolo po útoku nožom ošetrené na pohotovosti. Zranenia utrpela aj jedna žena a dve ďalšie deti.

Nešlo o terorizmus

Írska polícia uviedla, že prípad nepovažuje za teroristický a že muž vo veku 50 rokov, ktorý bol tiež hospitalizovaný s vážnymi zraneniami je pre políciu "osobou záujmu".

Polícia uviedla, že má „určitú líniu vyšetrovania" a že v súvislosti s násilnosťami pred školou v centre Dublinu krátko po 13.30 h po nikom inom nepátra.

Nasadili ťažkoodencov

V podvečer protestujúci odpaľovali svetlice a zábavnú pyrotechniku na policajný kordón v Dubline v okolí miesta incidentu.

Polícia nasadila na zabezpečení poriadku približne 400 policajtov z Dublinu a blízkeho okolia.

Policajti vyzbrojení štítmi odrážali násilných demonštrantov, ktorí sa ich pokúšali kopať a udierať. Mnohí z tých, ktorí útočili na políciu, mali zakryté tváre.

Znepokojení Slováci

Do redakcie sa nám ozvali aj Slováci pracujúci v Dubline. Samotné protesty začali už podvečer a spočiatku boli ich aktérmi najmä mladší Íri. Polícia postupne uzatvárala centrum mesta, „prevádzkovateľ MHD v meste oznámil, že prestávajú premávať električky a postupne bola celá oblasť uzavretá pre automobily a verejnú dopravu.“

Medzi miestnymi sa ihneď šírili videá, na ktorých bolo vidno horiace vozidlá. „Keďže bežní policajti často nie sú ozbrojení, použitie ťažkoodencov je nevyhnutnosť,“ uviedol Slovák, ktorý pracuje v centre. Pripomenul, že krajanská komunita je znepokojená mierou výtržností.

Horiace autá a autobus

Počas nepokojov v centre mesta bolo poškodených niekoľko policajných vozidiel a električka. Na mestskom moste O'Connell Bridge horel aj autobus a auto.

„Scény, ktorých sme svedkami dnes večer v centre nášho mesta, nemôžeme a nebudeme tolerovať," povedala ministerka spravodlivosti Helen McEnteeová. „Nesmieme dovoliť, aby zločinecké a manipulatívne živly využili hroznú tragédiu na spustošenie."

Útočník konal sám

Superintendent Liam Geraghty predtým na brífingu pre médiá uviedol, že podľa predbežných indícií muž zaútočil na viacerých ľudí na námestí Parnell East.

Uviedol, že polícia sa domnieva, že išlo o „samostatný incident, ktorý nemusí nevyhnutne súvisieť so žiadnymi širšími problémami, ktoré prebiehajú v krajine alebo v meste, a musíme presne identifikovať dôvody, prečo sa to stalo."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok