Veľká akcia nemeckej polície proti Hamasu. Prehľadali stovky nehnuteľností

23.11.2023 18:08

Stovky policajtov prehľadali vo štvrtok ráno nehnuteľnosti členov a prívržencov Hamasu v Nemecku po tom, ako bola oficiálne zakázaná akákoľvek činnosť tejto militantnej skupiny alebo jej podpora.

Razie v Nemecku
Foto: AP

Zákaz Hamasu v Nemecku

Nemecká vláda zaviedla zákaz 2. novembra a rozpustila skupinu Samidoun, ktorá stála za oslavou útoku Hamasu na Izrael 7. októbra v Berlíne.

Nemecká domáca spravodajská služba odhaduje, že Hamas má v krajine približne 450 členov. Ich aktivity siahajú od prejavov sympatií a propagandistických aktivít až po financovanie a získavanie finančných prostriedkov na posilnenie organizácie v zahraničí.

Akcia proti radikálom

„Pokračujeme v dôslednom postupe proti radikálnym islamistom,“ uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. „Zákazom Hamasu a Samidounu v Nemecku sme vyslali jasný signál, že nebudeme tolerovať žiadne oslavovanie alebo podporu barbarského teroru Hamasu voči Izraelu.“

Cieľom razií, ktoré sa uskutočnili najmä v Berlíne, bolo presadiť zákazy a ďalej vyšetrovať skupiny, uviedlo nemecké ministerstvo vnútra vo vyhlásení.

Razie v Nemecku Foto: AP Razie v Nemecku

Stovky policajných razií

Celkovo 500 policajtov prehľadalo 16 nehnuteľností v Berlíne a v spolkových krajinách Dolné Sasko, Severné Porýnie-Vestfálsko a Šlezvicko-Holštajnsko.

Len v Berlíne vykonalo viac ako 300 policajtov prehliadky na 11 miestach s cieľom zaistiť dôkazy a majetok. Sedem prehliadok sa týkalo Hamasu a štyri Samidounu. Sieť solidarity s palestínskymi väzňami (Samidoun) považovanú niektorými krajinami za bezpečnostné riziko. Prehliadky sa uskutočnili najmä v domoch podporovateľov a v priestoroch palestínskeho združenia, informovala nemecká tlačová agentúra dpa.

Nemecko v súvislosti s poslednou vojnou medzi Izraelom a Hamasom sprísňuje opatrenia proti skupinám podporujúcim antisemitizmus.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok