Starosta New Yorku je obvinený zo sexuálneho útoku, ktorý sa mal stať pred tridsiatimi rokmi.

23.11.2023 16:57

Starosta mesta New York Eric Adams bol obvinený zo sexuálneho útoku na ženu v roku 1993, uvádza sa v súdnom predvolaní podanom v stredu.

NYC_Mayor_Sexual_Assault_Lawsuit863438.jpg
Foto: AP

Trojstranové podanie neobsahuje podrobnosti o údajnom útoku, ale ako žalovaní sú v ňom uvedení Adams, dopravný úrad newyorského policajného oddelenia a Združenie strážcov newyorskej polície. „Žalobca bol sexuálne napadnutý žalovaným Ericom Adamsom v New Yorku v roku 1993, keď obaja pracovali pre mesto New York,“ uvádza sa v predvolaní.

Obvinenia odmieta

Hovorca radnice vo svojom vyhlásení uviedol: „Starosta nevie, kto je táto osoba. Ak sa niekedy stretli, nespomína si na to. Nikdy by však neurobil nič, čím by fyzicky ublížil inej osobe, a dôrazne odmieta akékoľvek takéto tvrdenie.“

Adams, demokrat, bol newyorským policajtom, ktorý sa pred vstupom do politiky dostal do hodnosti kapitána. Predtým, ako sa stal starostom, pôsobil ako štátny senátor.

Obvinený podobne ako Trump

Predvolanie bolo podané na základe zákona o dospelých pozostalých, špeciálneho newyorského zákona, ktorý uvoľnil cestu vlne žalôb proti slávnym mužom obvineným zo sexuálneho zneužívania. Tento zákon viedol k viac ako 2 500 žalobám vrátane prípadov proti bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, hip-hopovému magnátovi Seanovi "Diddymu" Combovi a komikovi a hercovi Russellovi Brandovi.

Viacero podozrení

Podanie žiadosti prichádza v čase, keď Adamsa prenasleduje vyšetrovanie FBI v súvislosti s jeho kampaňou v roku 2021, v dôsledku ktorého agenti zhabali jeho telefóny a vykonali raziu v dome hlavného sponzora jeho kampane.

Denníky New York Times a New York Post informovali, že súčasťou vyšetrovania je aj skúmanie, či sa Adams nevhodným spôsobom pokúsil pomôcť tureckej vláde získať súhlas mesta na otvorenie 35-poschodového mrakodrapu, v ktorom sa nachádzajú diplomatické priestory, v roku 2021 napriek obavám o protipožiarne bezpečnostné systémy veže.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok