Rusi ju ako 10-mesačnú odvliekli. Ukrajinské dievčatko si adoptoval šéf Putinovej strany a zmenil mu identitu

24.11.2023 05:31

Ukrajinské batoľa, ktoré bolo v roku 2022 odvezené z detského domova vo vtedy Ruskom obsadenom meste Cherson, nakoniec adoptoval líder prokremeľskej strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov a jeho manželka.

20110504_Mironov_80234039.jpg
Foto: TASR/Vladimír Benko

V investigatívnej reportáži mapujúcej osudy detí nezákonne odvezených z Ukrajiny na ruské územie to zistili novinári stanice BBC. Podľa nich má teraz dvojročné dievča úplne novú identitu, adoptívni rodičia jej nechali zmeniť celé meno.

Podľa zistení reportérov programu Panorama bolo dievča Margarita odvezené z chersonského detského domova ako desaťmesačné vlani v lete. O niekoľko týždňov neskôr zorganizoval Ruskom dosadený senátor za Chersonskú oblasť Igor Kasťukevič prevoz ďalších 47 detí z rovnakého ústavu.

Novinári v spolupráci s ukrajinskou aktivistkou Viktóriou Novikovovou, ktorá sa špecializuje na prípady odvlečených detí, zistili, že ženou, ktorá malú Margaritu navštívila a neskôr odviezla do Ruska, bola Inna Varlamovová. Ide o ženu, ktorá sa nedávno vydala za sedemdesiatročného Mironova a spoločne s ním sú uvedení v adopčných dokumentoch ako adoptívna matka a adoptívny otec. Dievčatko dostalo ich priezvisko a krstné meno jej zmenili na Marina, uviedla BBC.

Ruská vláda na otázku BBC prípad nijako nekomentovala.

Margarita je jedným zo zhruba 20-tisíc detí, ktoré podľa ukrajinských úradov po začiatku invázie Rusi protiprávne odviezli na svoje územie. Kyjev viní Rusko, že unáša ukrajinské deti so zámerom vymazať ich ukrajinskú identitu a prevychovať ich. Medzinárodný trestný súd (ICC) tento rok v marci vydal kvôli podozreniu z nezákonných deportácií ukrajinských detí do Ruska zatykač na splnomocnenkyni Kremľa pre práva detí Máriu Ľvovovú-Belovovú a tiež na ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Rusi zaútočili na bytové domy v Selydove

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok