Zo Súdnej rady SR odchádza ďalšia sudkyňa. Návrh na odvolanie Mazáka nepodpísala

22.11.2023 15:56

Sudkyňa Najvyššieho správneho súdu SR Petra Príbelská sa po štyroch rokoch vzdala funkcie členky Súdnej rady SR. Písomné oznámenie odovzdala predsedovi Súdnej rady Jánovi Mazákovi. Súdna rada SR o tom informovala na webe.

2368.jpg
Foto: Súdna rada

Zdravie je prvoradé

Dôvodom jej odchodu má byť dlhodobá enormná pracovná vyťaženosť, ktorá sa začala odrážať aj na jej zdraví. Jej funkcia zanikne vo štvrtok 23. novembra.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR.

Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada SR, prezident SR a vláda SR.

Koniec Mazáka?

Šesť členov Súdnej rady SR podalo návrh na odvolanie Jána Mazáka z funkcie jej predsedu. Zasadnutie Súdnej rady SR k tomuto návrhu by sa malo uskutočniť do 30 dní, približne do 14. decembra.

Podľa navrhovateľov sa mal Mazák dopustiť viacerých pochybení. „Je tam viacero veľmi sporných momentov, zjavných porušení zákona,“ doplnil nový člen Súdnej rady SR Martin Bezák, jeden z iniciátorov Mazákovho odvolávania. Poukázal napríklad na vyjadrenia o sudcovi Najvyššieho súdu SR Františkovi Moznerovi.

Pod návrh na odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR sa podpísali šiesti jej členovia Marcela Kosová, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Magdaléna Hromcová, Peter Šamko a Martin Bezák.

Prípadné odvolanie Mazáka z postu predsedu by neznamenalo stratu funkcie člena Súdnej rady SR.

Odvolala ich vláda

Bývalí členovia Súdnej rady SR Katarína Javorčíková a Ľudovít Bradáč podajú voči spôsobu ich odvolania sťažnosť na Ústavný súd SR. Vláda SR rozhodla o ich odvolaní z funkcie členov Súdnej rady SR na rokovaní z 2. novembra.

„V záujme ochrany nezávislosti súdnej rady ako ústavného orgánu sudcovskej legitimity a tým aj nezávislosti súdnej moci podáme voči spôsobu nášho odvolania sťažnosť na Ústavný súd Slovenskej republiky,“ uviedli vo svojom tlačovom vyhlásení.

Rozhodnutia o odvolaní považujú za svojvoľné, ktoré im bránia vo výkone verejnej funkcie.

Vláda odvolala okrem Javorčíkovej a Bradáča z pozície členky Súdnej rady SR aj Evu Mišíkovú. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová.

Ďalšie vzdanie sa funkcie

Sudkyňa Elena Berthotyová sa 10. novembra vzdala funkcie členky Súdnej rady SR. Oznámila to prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ktorá ju nominovala, a predsedovi Súdnej rady SR Jánovi Mazákovi. Funkcia jej zanikla 11. novembra.

Dôvodom sú najmä zdravotné komplikácie. „Berthotyová je predsedníčkou senátu na Najvyššom správnom súde, ide o ozaj náročnú pozíciu. Plne rešpektujem jej rezignáciu,“ reagoval Mazák.

Berthotyová bola členkou Súdnej rady SR od roku 2014. Najskôr ju nominoval vtedajší prezident SR Andrej Kiska, potom aj Čaputová.

Uvoľnené miesto v Súdnej rade SR by mal zaplniť nový nominant hlavy štátu. Dovtedy bude Súdna rada SR konať a rozhodovať v 17-člennom obsadení bez toho, aby stratila svoju legitimitu na výkon kompetencií.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok