Severná Kórea vypustila tajomnú raketu, varoval pred ňou aj japonský premiér

21.11.2023 16:41 , Aktualizované: 21.11.2023 19:01

Severná Kórea smerom na juh odpálila raketu s vojenský špionážnym satelitom, oznámila juhokórejská armáda s odvolaním na svojho severného suseda.

Satelit
Foto: AP

Japonci by nemali vychádzať von

Juhokórejská armáda neposkytla ďalšie podrobnosti o štarte rakety, ani to, či sa satelit dostal na obežnú dráhu.

„Vypustená raketa. Vyzerá to tak, že zo Severnej Kórey bola vypustená raketa. Prosím, evakuujte sa do vnútra budovy alebo do podzemia,“ napísal úrad premiéra Fumia Kišidu na sociálnej sieti X.

Varovanie

Vyslanie špionážneho satelitu prišlo o jeden deň skôr ako sa očakávalo. Severná Kórea (KĽDR) informovala Japonsko, že satelit vypustí na obežnú dráhu v období medzi stredou (21.11.) a 1. decembrom. Predchádzajúce dva pokusy v máji a auguste sa Severnej Kórei nepodarili pre problémy s motormi či z ďalších dôvodov.

Južná Kórea varovala KĽDR, aby nepodnikla ďalší pokus, lebo tým poruší rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré zakazujú Pchjongjangu využívať technológiu balistických rakiet.

Japonská vláda po odpálení severokórejskej rakety vyzvala obyvateľov prefektúry Okinawa, aby odišli do krytov, informovala tlačová agentúra AFP.

Ďalšie v pláne

Biely dom uviedol, že ide o „nehanebné porušenie mnohých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN“. Krok Pchjongjangu „zvyšuje napätie a hrozí destabilizáciou bezpečnostnej situácie v regióne i mimo neho“, zdôraznila hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA bol svedkom odpálenia rakety vodca KĽDR Kim Čong-un.

Agentúra dodala, že krajina má v úmysle v blízkej budúcnosti vypustiť ďalšie satelity. Predchádzajúce severokórejské snahy o vyslanie satelitu na obežnú dráhu Zeme boli neúspešné.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok