Cena za informovanie verejnosti. Výbor na ochranu novinárov hlási desiatky mŕtvych žurnalistov

22.11.2023 00:00

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) uviedol, že počet úmrtí novinárov pohybujúcich sa v regióne bojov medzi Hamasom a Izraelom stúpol na 50, informuje agentúra Reuters.

Mŕtvy novinár v Gaze
Foto: Profimedia

Novinárske obete

CPJ, ktorej zoznam zahŕňa novinárov zabitých na oboch stranách konfliktu, hoci väčšina z nich bola v Gaze, uviedla, že hľadá najmenej dva zdroje na overenie každej smrti. Uviedla, že na zozname zabitých je 45 Palestínčanov, štyria Izraelčania a jeden Libanončan. Ďalšie počty ukazujú, že 18 novinárov je zatknutých, 11 zranených a traja sú nezvestní.

"Novinári v celom regióne prinášajú veľké obete, aby pokryli tento srdcervúci konflikt. Najmä tí v Gaze zaplatili a naďalej platia bezprecedentné mýto a čelia exponenciálnym hrozbám," povedal Sherif Mansour z CPJ pre Blízky východ a severnú Afriku. uviedol programový koordinátor v e-maile pre agentúru Reuters.

Posledné úmrtia

Šéf poprednej mediálnej inštitúcie v Gaze a dvaja ďalší novinári boli zabití počas víkendu pri izraelskej ofenzíve na tomto území, informovali v nedeľu ich príbuzní a pridali sa k desiatkam reportérov, ktorí zomreli počas konfliktu.

Čierny víkend pre novinárov

V sobotu pri izraelskom útoku na utečenecký tábor Bureij v centre Pásma Gazy boli zabití aj dvaja novinári na voľnej nohe - Hassouna Sleem a Sary Mansour. O ich smrti informovali príbuzní a palestínski zdravotníci. Zdravotníci uviedli, že pri incidente zomrelo 17 ľudí.

V nedeľu bol zabitý Belal Jadallah, novinár a vedúci predstavenstva mimovládnej organizácie Press House-Palestine.

Jadalláh v nedeľu svojej sestre povedal, že mieri z mesta Gaza smerom na juh. Zabili ho v oblasti Zeitoun v meste Gaza, uviedla jeho sestra, ktorá dodala, že ľudia, ktorí ho našli a odviezli do zdravotného strediska, kde ho vyhlásili za mŕtveho, povedali, že ho zabila strela z izraelského tanku.

Agentúra Reuters nemohla nezávisle overiť túto správu ani správu ďalších dvoch novinárov zabitých tento víkend.

Odpoveď z Izraela

V minulosti izraelská armáda uviedla, že po útoku zo 7. októbra pokračuje v ofenzíve s cieľom rozložiť Hamas a neskôr sa bude jednotlivými prípadmi zaoberať. Uviedla tiež, že vynakladá maximálne možné úsilie na zmiernenie civilných škôd.

Press House-Palestine na svojej webovej stránke uvádza, že jej celkovým cieľom je prispieť k rozvoju „nezávislých palestínskych médií, ktoré odrážajú hodnoty demokracie a slobody prejavu a jej princípy,“ píše.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok