Ficov kabinet získal dôveru, za vládny program hlasovalo 78 poslancov. Zlá správa pre občanov, reaguje SaS

21.11.2023 07:22 , Aktualizované: 21.11.2023 13:43

Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) získal dôveru Národnej rady SR. Poslanci odsúhlasili programové vyhlásenie vlády (PVV). Za hlasovalo 78 poslancov zo 143 prítomných, proti bolo 65. V parlamente chýbal poslanec SNS Pavol Ľupták, ktorý je v nemocnici.

Vládny program poslancom predložil premiér ešte minulý týždeň a požiadal ich o vyslovenie dôvery kabinetu. Diskusia trvala štyri dni, vystúpilo v nej vyše 70 rečníkov, najmä z opozície. Jej zástupcovia vládnemu programu vyčítali nedostatok konkrétnych a jasných cieľov. V závere diskusie sa premiér poďakoval rečníkom a dodal, že členovia vlády diskusiu sledovali a že vo viacerých vystúpeniach videl podnetné myšlienky.

Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Kategorizácia nemocníc

Okrem vládneho programu majú poslanci na aktuálnej schôdzi prerokovať aj dve novely v skrátenom legislatívnom konaní. Ide o novelu zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti a novelu zákona o 13. dôchodku.

Budovanie silného štátu

Schválenie programového vyhlásenia vlády je prvým krokom k budovaniu silného a sociálne spravodlivého štátu. Vyhlásil to predseda Národnej rady (NR) SR a Hlasu-SD Peter Pellegrini po tom, ako poslanci vládny program odsúhlasili a vyslovili dôveru vláde Roberta Fica (Smer-SD).

"Schválením PVV vykročilo Slovensko na cestu budovania silného a sociálne spravodlivého štátu, ktorého stredobodom pozornosti je človek," povedal Pellegrini. Deklaroval, že Hlas-SD je s vládnym programom stotožnený a spokojný. Poďakoval sa partnerom, že v ňom akceptovali zásadné priority strany.

Šité horúcou ihlou

Programové vyhlásene vlády je neambiciózne a prázdne. Chýbajú mu napríklad konkrétne ciele či merateľné ukazovatele. Konštatuje to predseda KDH Milan Majerský v stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa hnutia Lenka Halamová.

"Programovému vyhláseniu vlády chýbajú konkrétne ciele, merateľné ukazovatele a vláda nám nepovedala, odkiaľ chce na všetky opatrenia zobrať peniaze. Neviem si predstaviť, ako budeme o štyri roky vyhodnocovať, či ho vláda splnila alebo nie," odkazuje Majerský.

Programové vyhlásenie vlády bolo podľa neho šité horúcou ihlou, a to len preto, aby si vláda čo najskôr odškrtla túto povinnosť. Myslí si, že vláde nejde o riešenia a pomoc ľuďom.

Slabé a vágne

Progresívne Slovensko uviedlo viacero dôvod, pre ktoré zahlasovalo proti PVV. "Jedným dôvodom je samozrejme tá najhoršia historická skúsenosť Slovenska s jeho vládami. Vždy ich sprevádzala korupcia, vulgárnosť, naša krajina stagnovala, a tá posledná dokonca skončila vraždou novinára a jeho snúbenice," píše v stanovisku podpredseda NR SR Michal Šimečka.

"Ten druhý dôvod je aktuálny - vláda predložila slabé a vágne programové vyhlásenie, ktoré našu krajinu nikam neposunie," uviedol líder PS, ktorý kritizoval aj konanie ministra Šutaja Eštoka či útoky na nezávislé médiá.

Zlá správa pre občanov

Schválené programové vyhlásenie vlády je zlou správou pre občanov. Prináša občanom i firmám vyššie dane a z toho vyplývajúci spomalený hospodársky rast. Nie je ani dokumentom troch suverénnych strán, ale dokument zameraný na stranu Smer-SD. Tvrdia to poslanci Národnej rady SR za SaS.

"Dokument nie je žiadne programové vyhlásenie vlády troch suverénnych strán, ale programové vyhlásenie vlády Smeru, zvyšné strany šli iba okolo," pripomenul predseda poslaneckého klubu SaS Branislav Gröhling. Tvrdí, že materiál je zameraný hlavne na to, aby pomohol Smeru-SD a jeho nominantom odsúdeným za korupciu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok