Udavačstvo je v Rusku na rozmachu. Vojna oživila zvyky z čias Sovietskeho zväzu

21.11.2023 00:00

V sovietskej ére bolo udavačstvo, teda nahlasovanie susedov, kolegov a dokonca aj cudzích ľudí úradom bežné. Britská televízia BBC priniesla komplexný článok o náraste tohto javu.

Kamera
Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Teraz, keď vláda zasahuje proti kritikom vojny na Ukrajine, ľudia s osobnou zášťou a politickými ideálmi opäť donášajú na iných.

„Udávať ma naučil môj starý otec, ktorý bol sám udavačom,“ povedala pre BBC žena, ktorá sa volá Anna Korobková. Hovorí, že žije v jednom z veľkých ruských miest, ale odmieta povedať v ktorom. Tvrdí, že jej starý otec bol anonymným informátorom KGB počas Stalinovej vlády.

Sebavedomý sériový udavač

Korobková tvrdí, že od ruskej invázie na Ukrajinu napísala 1 397 udaní. Dodáva, že kvôli jej udaniam boli ľudia pokutovaní, prepustení a označení za zahraničných agentov. „Nie je mi ich ľúto,“ prezrádza. „Mám radosť, ak sú potrestaní kvôli mojim výpovediam,“ dodala.

„Úspech“ Korobkovej

Nadšenie Korobkovej viedlo k úspešnému zastrašeniu viacerých ľudí. „Našla si svoju medzeru. Jej udania celkom účinne umlčujú odborníkov," hovorí antropologička Alexandra Arhipová. Sama bola udaná sedemkrát. Podľa Arhipovej sa udavačke darí zastrašiť osoby od ďalšieho konania.

Jej ďalším cieľom bola učiteľka v Moskve menom Tatiana Červenková. Tá sa namiesto vyučovania povinnej vlastivedy venovala výučbe matematiky. Červenková bola následne v decembri 2022 prepustená.

Dva hlavné motívy udávania

Prvým motívom udavačov je vlastenecká predstava o pomoci pri porazení cudzieho nepriateľa. Udaním nepriateľov Ruska sa darí udržiavať silnú spoločnosť a bojovú morálku nutnú na porazenie Ukrajiny.

Druhým je osobný prospech, keďže v prípade porážky Ruska by krajina mohla byť prinútená k plateniu reparácií. Tým by utrpela aj bežná populácia. Táto predstava straty sociálneho štandardu podľa reportérky Amalie Zatari vedie k udavačstvu.

Za trestný čin diskreditácie ruskej armády hrozí pokuta do 50 000 rubľov (515 eur). Pri opakovanom čine hrozí trest odňatia slobody až na päť rokov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok