Fico stojí za rozhodnutiami Šutaja Eštoka. Súhlasí s urýchlenou zmenou zákona o oznamovateľoch, ktorý chráni aj čurillovcov

17.11.2023 14:28

Smer-SD organizoval snem strany, na ktorom vystúpil s prejavom líder Robert Fico. Okrem kritiky médií, bývalých vlád a prezidentky Zuzany Čaputovej a predstavenia vládnych plánov do budúcnosti uviedol, že plne stojí za personálnymi rozhodnutiami ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD).

Robert Fico a Matúš Šutaj Eštok
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Drží so Šutajom Eštokom

Fico obhajoval personálne zmeny v polícii, ktoré začal Šutaj Eštok a ktoré zatiaľ v dvoch prípadoch narazili na rozhodnutie sudcov.

Kritizuje, že rozhodnutia nového ministra vnútra "sú za zvláštnych okolností torpédované súdmi“. Na adresu vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) okolo Jána Čurillu a ich statusu chráneného oznamovateľa povedal, že ide o zúfalé pokusy, “ktoré treba zlikvidovať príslušnou zmenou legislatívy“.

Chce zmenu zákona

Fico sa vyslovil za urýchlenú zmenu zákona o oznamovateľoch protispoločenskej činnosti, ktorý chráni skupinu policajtov pred jednostrannými krokmi zo strany ich zamestnávateľa.

Fico chce taktiež zmeny v elitnej zložke prokuratúry, ktorá sa rovnako ako elitní policajní vyšetrovatelia zaoberá rôznymi kauzami z doby predchádzajúceho vládnutia Smeru.

Časť z desiatok obvinených v týchto prípadoch už bola odsúdená, ďalší čakajú na rozhodnutie súdov alebo na ukončenie vyšetrovania. Ešte ako opozičný politik Fico vyšetrovanie mnohých z týchto káuz spochybňoval.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok