Calzona veril, že zápas dopadne v náš prospech aj napriek nepriaznivému vývoju. Kováčik sa kouča opätovne zastal, splnil svoju misiu

17.11.2023 11:12 , Aktualizované: 17.11.2023 16:42

Slovenskí futbaloví reprezentanti s prehľadom spečatili postup na tretí európsky šampionát za sebou víťazstvom 4:2 nad Islandom. Svoj prvý významný úspech v pozícii hlavného trénera si užíval Francesco Calzona, ktorý uviedol, že jeho tím potvrdil herný progres.

Fantastický úvod druhého dejstva

Slovensko sa na ME predstaví na štvrtom veľkom turnaji, prvýkrát oslavovalo pred domácim vypredaným publikom. Calzona priznal, že inkasovaný gól na 0:1 ho prekvapil, no nestratil dôveru vo svoj tím.

„Bol som trochu zaskočený. Veľmi rýchlo som sa však upokojil, pretože sme pokračovali v tom, čo sme chceli. Nestrácali sme hlavu, hneď som pochopil, že budeme výsledkovo úspešní,“ uviedol na pozápasovej tlačovej konferencii 55-ročný kouč.

Slováci sú jediným priamo postupujúcim tímom, ktorý na žrebovaní kvalifikačných skupín figuroval až v piatom výkonnostnom koši. „Toto mužstvo dokazuje ako rastie, bol to ďalší moment, že aj po tom, ako sme prehrávali, sme sa dokázali vrátiť do zápasu. Veľmi dobre sme vstúpili do druhého polčasu, ten úvod bol fantastický. Nemám vo zvyku byť pokojný až do záverečného hvizdu,“ dodal Calzona.

Zaslúžená oslava

Podľa neho si mužstvo zaslúži osláviť postup na štvrtý veľký turnaj v histórii. „Pre hráčov tento večer znamená voľnosť a ja s tým nemám absolútne problém. Oslavy si zaslúžia,“ poznamenal Calzona, ktorý sa pristavil pri kritike, ktorá sprevádzala jeho nástup na trénerskú stoličku a ešte viac ju prehĺbila bezgólová remíza s Luxemburskom v úvodnom zápase kvalifikácie: „To, že na nás útočili ešte pred kvalifikáciou, je vec, ktorá nie je správna. Osoby, ktoré tieto reči šírili, nechcú slovenskému futbalu dobre. Mali by milovať svoju krajinu bez rozdielu, kto je tréner reprezentácie. Po štrnástich mesiacoch som pochopil, že tieto osoby nemajú slovenské srdce.“

Taliansky tréner si hneď pri svojej premiére na poste hlavného kouča pripísal významný úspech. V závere tlačovej konferencie ho neminula tradičná oslavná „sprcha“. Počas rozprávania totiž do konferenčnej miestnosti vbehol s fľašou šampanského obranca Denis Vavro, ktorý odštartoval búrlivé oslavy.

Okrem toho si Calzona užil aj vyhadzovanie hráčmi bezprostredne po záverečnom hvizde v stredovom kruhu: „Ja som veľmi spokojný, napĺňa ma, keď vidím okolo seba šťastných. Vidieť hráčov aj ľudí na štadióne šťastných, to pre mňa znamená najviac, viac ako osobná radosť.“

Prevládala nervozita

Prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik bol aj za stavu 0:1 stopercentne presvedčený, že národný tím zvráti výsledok zápasu kvalifikácie ME 2024 s Islandom.

Jeho neochvejné pocity ho nesklamali, zverenci Francesca Calzonu zdolali severského súpera 4:2 a v lete budúceho roka budú súčasťou elitnej dvadsaťštvorky, ktorá sa predstaví na ME v Nemecku.

„Teraz už mám veľmi dobrý pocit. Od včera som bol taký nervózny, že so mnou nebola reč. Som šťastný, že to máme za sebou a postúpili sme tretíkrát na ME,“ boli prvé slová šéfa slovenského futbalu po stretnutí na vypredanom NFŠ v Bratislave.

Islanďania to na postup sa chystajúcim Slovákom sťažili prvým gólom, ním však hladného súpera iba vydráždili a napokon odchádzali so štvorgólovým prídelom. „Za stavu 0:1 som to už neprežíval, bol som stopercentne presvedčený, že tento mančaft to zvládne,“ vravel Kováčik.

Správny ťah

Viac ako rok od podpisu zmluvy s Calzonom je presvedčený, že angažovanie talianskeho trénera na lavičku slovenskej reprezentácie bol správny ťah. „Každé slovo je zbytočné. Calzona so svojím realizačným tímom a chlapcami dali nielen dnes všetkým jednoznačnú odpoveď. Rozhodnutie vybrať ho za trénera bolo správne. Budeme jediná krajina, ktorá sa na ME prebojovala z piateho koša,“ podotkol Kováčik.

Postup na šampionát ho teší aj z ekonomického hľadiska. Zväzu naplní pokladnicu, pričom tretina zo získaných peňazí od Európskej futbalovej únie pôjde na rozvoj slovenského futbalu.

Slovákom sa podarilo kvalifikovať na ME z druhého miesta J-skupiny pred záverečným kolom. V nedeľu 19. novembra zakončia úspešnú kvalifikáciu na pôde Bosny a Hercegoviny, podľa Kováčika však určite nepôjde o „hodový“ zápas. „Všetci si uvedomujeme, že máme ešte jeden zápas a my potrebujeme každý výsledok, aby sme sa posúvali v rebríčku.“

Už 2. decembra sa v Hamburgu uskutoční žreb finálového turnaja. Hoci menoslov tímov ešte nie je kompletný, Kováčik prezradil, koho by si želal za súpera. „Je príjemné pozrieť sa, kto všetko bude na šampionáte. Až do samotného žrebovania môžeme rozmýšľať a tipovať, koho nám prisúdi. Obľúbených súperov mám veľa, ale neviem, či by som sa s nimi chcel stretnúť. Ak mám povedať nejaký tím, tak by to bolo Anglicko.“

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok