Viacerí nemali odvahu, čakali, hovorí o novembri 1989 herečka Vášáryová. Vedela, že je čas na zmenu, smiech bol slobodnejší

17.11.2023 09:35 , Aktualizované: 17.11.2023 09:57

Magda Vášáryová sa tak ako časť hercov ihneď zapojila do revolučných udalostí novembra 1989. Cítila, že zmena musí prísť a nie je čas na cúvanie a strach. Podľa jej slov v uliciach bola tá menšia časť občanov a väčšina ľudí len vyčkávala, ako sa situácia vyvinie a na ktorú stranu sa pridať.

vasa
Foto: ta3

Smiech bol slobodnejší

Herci v divadlách boli na revolúciu trochu pripravení. "Viete prečo? Lebo posledné dva roky, keď sme hrali, cítili, že ľudia sa začínajú slobodnejšie smiať. Že hľadali v každej nevinnej vete nejaký skrytý význam. Možno aj preto herci išli ako prví, cítili sme tú atmosféru," opisuje situáciu slovenská herečka.

Čítala vyhlásenie, že ľudia chcú slobodu. Na okolitých budovách stáli ostreľovači a mierili na ňu. "Nebol to bohvieaký pocit. Ale zaujímavé je, že už som nemala strach," povedala.

Teraz alebo nikdy

Hovorí, že si treba uvedomiť, že Slovensko bolo posledné. "Nejako sme vždy boli posledné. Za komunizmu sme boli to najstrašnejšie. Privatizácia malých podnikov a malých obchodíkov v Poľsku ani Maďarsku nebola. Ale u nás áno. Toto všetko boli signály. Už sme len čakali, kedy konečne sa to stane aj tu," spomína na november 1989.

Hovorí, že keď sa spoločnosť zbaví strachu, potom je jedno, že na námestiach stála len malá menšina slovenskej spoločnosti. "Ale to stačí. To stačí, aby došlo k zmene. Strach je niečo neuveriteľné, spoločnosť ochramuje. No keď sa zbaví strachu, zmena ide veľmi rýchlo," myslí si Vášaryová.

Demokraciu treba obraňovať

Sloboda podľa nej priniesla odkazy, s ktorými súperíme dodnes. "Zmenu nepodporovala väčšina. Trošku si klameme do vrecka," dodala. Hovorí, že v každej spoločnosti sa deje to, že ľudia čakajú a pridávajú sa k tomu, kto bude mať väčšinu.

"Dnes čelíme vlne takéto nového nacionalizmu na starých heslách, lebo nemáme nové. Samozrejme, s tým idú fašizujúce tendencie," dodala. Demokraciu podľa nej treba obraňovať každý deň. "Keď ju prestanete obraňovať, tak na to doplatíte," dodala herečka.

Rozhovor si môžete vypočuť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok