V Bielorusku sú tisíce ukrajinských detí. V nedobrovoľnom exile čelia vojenskému výcviku a prevýchove

17.11.2023 05:00

Od ruskej invázie na Ukrajinu začiatkom minulého roka bolo viac ako 2400 ukrajinských detí vo veku od 6 do 17 rokov odvezených do viac ako desiatich zariadení v Bielorusku. Vyplýva to z výskumu, ktorý vo štvrtok zverejnila Yaleova univerzita v USA.

deti v Bielorusku, bábika
Foto: zdroj: X/Evgenia

Vyšetrovanie úlohy Bieloruska pri násilnom premiestnení viac ako 19-tisíc detí z okupovaných území do Ruska okrem iného oznámila ukrajinská prokuratúra v máji.

Podľa agentúry Reuters predstavuje materiál Humanitárneho výskumného laboratória na Yaleovej univerzite najrozsiahlejšie informácie o možnej úlohe Bieloruska v ruskom programe núteného premiestňovania ukrajinských detí. Výskumníci v ňom identifikovali viac ako 2-tisíc detí, ktoré boli v období od septembra 2022 do mája tohto roku premiestnené do detského centra Dubrava v Minskej oblasti. Ďalších 392 ukrajinských detí sa ocitlo v 12 iných zariadeniach.

Program prevýchovy ukrajinských detí

V správe sa okrem iného uvádza, že deti boli premiestnené z najmenej 17 miest v Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, pričom táto prax podľa výskumníkov pokračuje.

"Bielorusko napomáha systematickému úsiliu Ruska identifikovať, zhromažďovať, prepravovať a prevychovávať ukrajinské deti," uvádza sa v 39-stranovej správe. Transporty na bieloruské územie sú podľa nej vedené cez Rusko a sú "v konečnom dôsledku koordinované" Putinom a bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenkom, ktorý schválil využívanie štátnych zdrojov a organizácií na organizovanie prepravy.

Podľa Univerzity Yale boli deti po presune podrobené vojenskému výcviku a prevýchove.

Podľa agentúry Reuters niektorí odborníci a organizácie odhadujú, že skutočný počet je ešte mnohonásobne vyšší ako uvádzaných 19-tisíc. Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu vydal v marci tohto roku v súvislosti s nútenými presunmi zatykač aj na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariu Ľvovú-Belovú.

Bývalý bieloruský minister kultúry je v exile

Premiestňovanie detí mladších ako 18 rokov cez hranice bez súhlasu ich rodičov alebo zákonných zástupcov zakazuje medzinárodné humanitárne právo. Rusko už skôr uviedlo, že poskytuje humanitárnu pomoc ľuďom, ktorí prejavia záujem opustiť Ukrajinu. Obvinenia z vojnových zločinov popiera.

Bývalý bieloruský minister kultúry Pavel Latuška, ktorý v súčasnosti žije v exile, už predtým poskytol Medzinárodnému trestnému súdu materiály, ktoré podľa neho dokazujú, že Lukašenko je osobne zapojený do prevozu detí z ukrajinských miest. Obsahujú podľa neho aj podrobné informácie o "programe prevýchovy ukrajinských detí" a štátom riadenom tábore, ktorého cieľom je zmeniť myslenie detí tak, aby zodpovedalo ruskému videniu sveta.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok