Izrael zničil budovu parlamentu v Gaze. Po masívnom výbuchu zahalil oblohu čierny dym

15.11.2023 17:33 , Aktualizované: 15.11.2023 17:58

Izraelská armáda zničila sídlo parlamentu v Pásme Gazy, informoval v stredu spravodajský portál Times of Israel (ToI). Izraelskí vojaci boli pred niekoľkými dňami odfotografovaní v budove zákonodarného zboru, v ktorej donedávna sídlili členovia islamistického hnutia Hamas, ktoré vládne v Pásme Gazy.

výbuch
Foto: zdroj:X/ Nexta

Na videu, ktoré teraz koluje na sociálnych sieťach, je vidieť mohutný výbuch, po ktorom už značne poškodenú budovu zahalí oblak čierneho dymu.

Izrael obsadil úrady

V utorok izraelská armáda oznámila, že v meste Gaza obsadila niekoľko úradov, ktoré predtým spravovalo hnutie Hamas. Okrem parlamentu ide aj o vládny komplex a policajné riaditeľstvo. Izraelský minister obrany Yoav Galant v ten istý deň prehlásil, že Hamas stratil kontrolu nad mestom Gaza, neskôr dodal, že izraelská armáda má pod kontrolou dôstojné a centrálne časti severného pásma Gazy.

Po útoku Hamasu na južný Izrael 7. októbra, ktorý si vyžiadal 1 200 obetí, Izraelčania začali masívne bombardovanie pásma Gazy, po ktorom nasledovali pozemné operácie izraelskej armády. Cieľom akcie je podľa Tel Avivu likvidácia Hamasu. Podľa palestínskych orgánov zahynulo v pásme Gazy viac ako 11-tisíc ľudí, z toho dve tretiny žien, detí a maloletých. Presný počet mŕtvych nie je možné nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok