Lipšic sa zastal kolegov. Záznam, ktorý púšťal Fico na tlačovke mal byť zmanipulovaný

15.11.2023 15:40 , Aktualizované: 15.11.2023 17:01

Dvaja prokurátori Michal Šurek a Ondrej Repa boli tri roky objektom útokov zo strany verejne činných osôb, niektoré osoby boli stíhané aj od ich obhajcov. Týkali sa okrem iného aj údajného nátlaku na právoplatne odsúdeného funkcionára NAKA Mariána Kučerku. Uviedol to špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

"Tieto útoky sa viedli aj na základe jednej pár minútovej nahrávky, ktorá mala zachytávať priebeh stretnutia medzi mojimi kolegami a odsúdeným policajtom za korupciu Kučerkom," vyjadril sa Lipšic.

Krátky záznam je upravený

Stretnutie na nahrávke malo viac ako pol hodinu. V médiách a na tlačových konferenciách sa prehrávala len dvojminútová časť. Napriek tomu, že existuje záznam z celého stretnutia, nikdy sa nepredkladal celý.

Reagoval tak na tvrdenia predsedu strany Smer Roberta Fica, podľa ktorého zverejnené nahrávky dokazujú, že menovaní prokurátori expolicajta vydierali.

Fico nahrávkou útočil na prokurátorov chcel im poslať "gestapácke kabáty". Potvrdil to kriminalisticko-expertízny ústav policajného zboru.

Úprava záznamu

Ukázalo sa, že dvojminútová nahrávka je zostrihaná. Podľa odborného vyjadrenia nebola ucelená z hľadiska obsahovej ani technickej analýzy. Končila a začínala počas prebiehajúcich rečových prejavov. Bola zložená minimálne z dvoch zvukových záznamov.

Lipšic ďalej poznamenal, že úprava nahrávky je podľa odborníka pravdepodobná upravená softvérom DaVinci Resolve, bezplatným nástrojom na strih.

"Aj malá časť nahrávky bola zostrihaná, je to zvukový deepfake. Preukázateľne sa vyrábajú a manipulujú diskreditačné materiály na vyšetrovateľov a prokurátorov," spresnil.

Celý záznam môže byť kľúčový

"Trojročné útoky politikov boli absolútny blud a vymyslené. Ak niekto niekomu krivdí, je potrebné sa ho zastať. Kľúčové je, aby boli nahrávky posúdené v celistvosti od Dobrý deň až po Dovidenia," zdôraznil Lipšic.

Podľa špeciálneho prokurátora únik nahrávky z poľovníckej chaty (pozn. redakcie boli tam aj Robert Fico, Miroslav Bödör, Marek Para, Tibor Gašpar), kde mali trénovať výpoveď Kaliňáka, bola chyba. Záznam však bol nezostrihaný.

Expertíza potvrdila manipuláciu nahrávky

Kvôli zmanipulovanej nahrávke, ktorú využil premiér k útoku na prokurátorov, inšpekcia vedie trestné stíhanie voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému a expolicajtovi Mariánovi Kučerkovi, informoval o tom denník N.

Celé vyjadrenie Daniela Lipšica si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok