Vražda Tupého: Puškár odmietol dohodu o vine a treste. Boli sme sympatizanti krajne pravicovej ideológie, povedal kľúčový svedok

ta3/TASR/SITA
15.11.2023 09:30 , Aktualizované: 15.11.2023 16:56

Na Mestskom súde Bratislava I sa v stredu začal súdny proces v prípade vraždy študenta Daniela Tupého. Obžalobe pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom čelí Adam Puškár, ktorého na hlavné pojednávanie eskortovali z ústavu na výkon väzby. Deklaroval, že nechce uzavrieť dohodu o vine a treste.

Vypovedal kľúčový svedok

Na súde vypovedal aj kľúčový svedok Vladimír Malíček. Opísal okolnosti incidentu, na následky ktorého Tupý zomrel. Samosudca Roman Fitt zakázal médiám zverejňovať detaily výpovede, aby neboli ovplyvnené svedectvá ďalších svedkov.

Malíček pred súdom vypovedal v postate v zhode so zisteniami orgánov činných v trestnom konaní. Priznal, že bol súčasťou partie, ktorá na bratislavskom Tyršovom nábreží v novembri 2005 napadla skupinu osôb, ktorej súčasťou bol aj Tupý.

Potvrdil tiež, že v partii bol aj Puškár. Svedok zároveň pripustil, že Tupého tiež niekoľkokrát udrel. „Boli sme sympatizanti krajne pravicovej ideológie," povedal na margo seba aj obžalovaného. Priznal tiež, že sám nosil otvárací nôž, podľa vlastných slov ho však používal na údery.

Pozrite si živý vstup redaktora Richarda Bolješika:

Strata pamäte

Podľa obhajkyne obžalovaného Michaely Matušíkovej sa kľúčový svedok v podstate na nič nepamätal. "Ak sa na niečo rozpomína, sú to záhadne všetko veci, ktoré nahrávajú obžalobe. Viac-menej aj tieto podáva v neurčitých verziách," zdôraznila.

Dôležité roviny pre rodinu zavraždeného

Pre rodinu zavraždeného sú podľa Kvasnicu dôležité tri roviny. "Prvá je usvedčenie Adama P., ktorý je dôvodne postavený pred súd a bola na neho dôvodne podaná obžaloba. Druhá je svedok, ktorý dnes vypovedal a rovnako ako v prípravnom konaní sa priznal k tomu, že brutálne zaútočil na Daniela Tupého, a tretia rovina je, prečo sme sa tu stretli až po 18 rokoch," podotkol. Podľa Daniela Tupého staršieho by malo byť svedkovi Vladimírovi M. vznesené obvinenie.

Detaily skutku

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Zranenia utrpeli viacerí ľudia.

Množstvo reakcií

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze pôvodne obžalovali päť osôb. Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov, ale súdy ich napokon oslobodili.

Pozrite si príchod Puškára na súd:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok