Parlament skončil rokovanie o vládnom programe. Pokračovať bude zajtra

15.11.2023 09:23 , Aktualizované: 15.11.2023 21:26

Druhý deň schôdze sa skončil. Poslanci pokračujú v rokovaní zajtra od deviatej ráno.

Peter Pellegrini uviedol možnosť, že médiá nebudú môcť robiť živé vstupy z vestibulu parlamentu. Reagoval na incident medzi poslancami Igorom Matovičom a Jánom Mažgútom. 

Tí mali mať živý vstup v RTVS, ale ešte predtým došlo k slovnej potýčke, kde padali vulgarizmy. Pellegrini chce ubezpečenie od hnutia Slovensko, že sa podobná situácia už nebude opakovať.

Poslanci Národnej rady SR pokračujú v diskusii o programovom vyhlásení vlády (PVV). Rečníci sú do rozpravy prihlásení ústne aj písomne. Poslanci tiež schválili predĺženie rokovania do 21.00 h, vo štvrtok odsúhlasili skrátenie obednej pauzy a rokovať budú do 20.00 h.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) návrh odôvodnil aktuálnym priebehom rokovania o programovom vyhlásení vlády (PVV) a snahou zefektívniť priebeh schôdze. Písomne je do diskusie prihlásených ešte zhruba 30 poslancov.

Podpredseda parlamentu Michal Šimečka prerušil schôdzu, aby sa mohlo konať poslanecké grémium. Po jeho skončení by mala schôdza pokračovať.

Diana Štrusová sa rozprávala s Petrom Kmecom a Tiborom Gašparom.

V Národnej rade pokračuje rokovanie poslancov o schválení vládneho programu. V parlamente situáciu sleduje Diana Štrusová, ktorá sa rozprávala s Petrom Kmecom o financiách z plánu obnovy.

Pozrite si druhý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

Vládny program v utorok (14. novembra) predložil poslancom premiér Robert Fico (Smer-SD) a požiadal o vyslovenie dôvery jeho vláde. Apeloval na dodržiavanie ústavy a medzinárodného práva. Vystúpil aj predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD). Deklaroval, že vláda sa bude snažiť naplniť nádej občanov na lepší, pokojnejší a bezpečnejší život.

Diskusii dominovali vystúpenia opozičných poslancov. Vládnemu programu vyčítali, že je málo konkrétny. Z členov vlády vystúpil okrem premiéra len minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS).

Do konca roka 2023 je naplánovaná už len jedna riadna schôdza Národnej rady SR. Tá bude 6. decembra. Návrhy zákonov, o ktorých chcú poslanci na plánovanej schôdzi rokovať, by sa mali predložiť do 20. novembra.

Program vlády

Svoj program vláda schválila v pondelok (13. 11.). Každá nová vláda musí podľa Ústavy SR do 30 dní od svojho vymenovania predstúpiť pred Národnú radu SR, predložiť svoj program a požiadať o dôveru.

Pozrite si prvý živý vstup redaktorky Diany Štrusovej:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok