Thunbergová naštvala vlastných stúpencov. Počas klimatického protestu vyjadrila podporu Palestíne

15.11.2023 05:45

Švédskej aktivistke Grete Thunbergovej vytrhol v nedeľu jeden z účastníkov klimatickej demonštrácie v Amsterdame mikrofón z ruky. Nepáčilo sa mu, že hovorí o politike, keď sa demonštrovalo za klímu, napísal web CNN Prima News.

Greta Thunberg
Foto: Profimedia

„Ako hnutie za klimatickú spravodlivosť musíme počúvať hlasy tých, ktorí sú utláčaní, a tých, ktorí bojujú za slobodu a spravodlivosť,“ znelo z úst mladej Švédky, ktorá hovorila k desiatkam tisíc ľudí v holandskej metropole. 

"Bez medzinárodnej solidarity nemôže existovať klimatická spravodlivosť," doplnila. Keď na pódium pozvala Palestínčanov a Afganku, prišla o mikrofón, píše web CNN Prima News.

Antipolitické publikum

Jednému z účastníkov protestu sa nepáčilo, že sa zhromaždenie príliš sústredí na politiku, a tak Thunbergovej zobral mikrofón. 

Zatiaľ čo sa o neho preťahovali a kým ho odviedli z pódia, muž povedal demonštrantom toto: „Prišiel som na klimatickú demonštráciu, nie počúvať politické postoje.“

Predvolebný protest

Medzitým sa Thunbergová snažila situáciu skonsolidovať. Niekoľkokrát kričala, nech sa ľudia upokoja.

Protest sa konal pred parlamentnými voľbami, ktoré sú v krajine naplánované na budúci týždeň. Zmena klímy je jednou z kľúčových tém predvolebnej kampane.

Najväčší klimatické stretnutie

Organizátori podujatia uviedli, že sa pochodu zúčastnilo 70-tisíc ľudí, pričom ho označili za najväčší klimatický protest v Holandsku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok