Slovensko ukončuje vojenskú pomoc Ukrajine. Kaliňák sa v Bruseli stretol so Stoltenbergom

ta3/Ministerstvo obrany SR
14.11.2023 08:12

Minister obrany Robert Kaliňák sa v Bruseli stretol so šéfom NATO Jensom Stoltenbergom, podľa vyhlásenia rezortu ho informoval o ukončení slovenskej vojenskej pomoci Ukrajine.

186050.jpg
Foto: NATO

Cesta do Bruselu

Minister obrany Robert Kaliňák v pondelok 13. novembra 2023 vycestoval na pracovnú cestu do Bruselu, kde sa v utorok koná stretnutie ministrov obrany členských štátov Európskej únie.

V predvečer rokovaní európskych obranných lídrov sa minister Kaliňák stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Témy rokovania

Hlavnými témami rokovania s najvyšším predstaviteľom Severoatlantickej aliancie, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár, boli predovšetkým priority slovenskej vlády v oblasti bezpečnosti a obrany, či budúcnosť pomoci Ukrajine zo strany Slovenskej republiky.

Slovensko bude pomáhať

Šéf rezortu obrany Robert Kaliňák informoval generálneho tajomníka NATO o ukončení vojenskej pomoci Ukrajine zo slovenských skladových zásob. Slovensko aj napriek tomu ponúka dostatočne širokú škálu humanitárnej, civilnej a technickej nesmrtiacej pomoci. Zahraniční partneri rozhodnutie novej vlády plne rešpektujú.   

Posilnenie kapacít

Cieľom nového vedenia MO SR je taktiež posilniť kapacity a spôsobilosti ozbrojených síl pri plnení úloh smerujúcich k zachovaniu bezpečnosti občanov a štátu. Modernizácia bude smerovať aj k snahe o minimalizáciu rizika ohrozenia životov vojakov.

Slovensko ako zodpovedný partner

Minister Robert Kaliňák zároveň zdôraznil, že Slovensko je zodpovedný partner, ktorý je pripravený budovať spôsobilosti tak na individuálnej, ako aj kolektívnej úrovni. 

Ocenenie šéfa NATO

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil zámer novej vlády modernizovať OS SR, umožniť rast obranného priemyslu a investovať do infraštrukturálnych projektov. Vyzdvihol tiež pokrok SR v súvislosti s plnením cieľov spôsobilostí a to vrátane snahy o obnovu samostatnej protivzdušnej obrany.

Obe strany v rámci bilaterálneho rokovania potvrdili, že Aliancia a Slovenská republika budú spoločne pokračovať vo zvyšovaní pripravenosti, nasaditeľnosti a interoperability ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok