Prestaňme ovplyvňovať sudcov, vyzýva Šamko. Kritizoval Kubinu aj Šutaja Eštoka, ktorého výroky bude riešiť Súdna rada

13.11.2023 15:54 , Aktualizované: 13.11.2023 15:54

S Petrom Šamkom, členom Súdnej rady a sudcom Krajského súdu v Bratislave, sme sa v Štúdiu ta3 rozprávali o čurillovcoch, Marošovi Žilinkovi, ale aj o ovplyvňovaní sudcov.

STUDIO-TA3-SUDNA-RADA-SAMKO
Foto: ta3

Generálny prokurátor reaguje

K aktuálnemu rozhodnutiu generálneho prokurátora povedal, že išlo o porušenie nestrannosti, keďže prípad čurillovcov mal na starosti zaujatý vyšetrovateľ.

Práve toto vyčíta Žilinka bratislavskej krajskej prokuratúre. Mala podľa neho zistiť, že o námietke rozhoduje svedok. Prokuratúra to neoznámila, a preto jej prípad odňal.

Šamko vysvetlil, že paragraf 363 sa vzťahuje aj na policajtov, a preto do šiestich mesiacov môže prokurátor prípad zastaviť. 

Zdržme sa ovplyvňovania

Šamko kritizoval vyjadrenia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka na adresu čurillovcov, no výhrady mal aj k slovám ich advokáta Petra Kubinu. „K tomu kritizovaniu rozhodnutí by sa malo pristupovať odborne, ale nie s tým, že aj hrozím sankciami sudcovi,“ skonštatoval s poznámkou, že Kubina je známy aj tým, že kritizuje práve sudcov.

Tlak na sudcov

Vyjadreniami ministra vnútra sa bude zaoberať Súdna rada v piatok 17. novembra. Symbolicky v Deň boja za slobodu a demokraciu. „Vždy to vytvára tlak na sudcu. Tomu by sa exponované osoby, ale aj médiá mali vždy vyhýbať,“ dodal Šamko.

Ak krajský súd dá za pravdu ministrovi, bude sa to vykladať tak, že sudca bol zastrašený ministrom. V opačnom prípade sa to bude vysvetľovať ako isté rebelantstvo sudcu.

Spoločné štúdium

Ozrejmil, že vyjadrenia o nutnosti vylúčiť sudcu, ktorý vydal neodkladné opatrenie v prípade Branislava Kišša, nemá opodstatnenie.

„To že spolu študovali s Kubinom pred osemnástimi rokmi, nie je relevantný dôvod na vylúčenie sudcu z konania,“ pripomenul dlhoročný sudca.

Celý rozhovor si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok