Vydražili jedálne menu z Titanicu. Za rovnakú sumu si v Bratislave kúpite byt

13.11.2023 01:39

Výtlačok menu večere podávanej cestujúcim prvej triedy parníka Titanic predali v aukcii za viac ako 95 000 eur.

RMS Titanic
Foto: AP

Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedol Andrew Aldridge z z aukčného domu Henri Aldridge & Son.

Predpokladalo sa, že unikátny jedálny lístok večere 11. apríla 1912 by sa mohol predať za 57 000 až 79 000 eur.

Ako dodala AFP, v ponuke pre cestujúcich 1. triedy boli rôzne pokrmy vrátane ustríc, špargľovej krémovej polievky, jahňaciny s mätou alebo kačacieho mäsa vo vínovej omáčke. Večera sa podávala krátko po vyplávaní lode z Írska.

Ide o jediný exemplár

Jedálny lístok je zdobený červeným logom spoločnosti White Star Line. Podľa Aldridgea panuje presvedčenie, že ide o jediný zachovaný exemplár jedálneho lístka 1. triedy Titanicu z 11. apríla 1912.

Našiel sa v 60. rokoch 20. storočia vo fotoalbume, ktorý patril zosnulému kanadskému amatérskemu historikovi Lenovi Stephensonovi.

Predali aj ďalšie predmety z Titanicu

V rámci aukcie, ktorá sa konala v sobotu v aukčnom dome Henry Aldridge & Son vo Wiltshire v juhozápadnom Anglicku, boli v ponuke aj ďalšie predmety spojené s Titanicom, napríklad vreckové hodinky švajčiarskej výroby patriace cestujúcemu menom Sinai Kantor, ktoré sa predali za 97 000 libier, či palubná prikrývka s tartanovým vzorom pravdepodobne použitá počas záchrannej operácie. Tá sa vydražila za 96 000 libier.

Jedálne menu z RMS Titanic Foto: Good Holidays Jedálne menu z RMS Titanic

Stroskotal pred vyše 111 rokmi

Titanic bol luxusný zaoceánsky parník triedy Olympic, slúžiaci na prevoz cestujúcich a pošty medzi Európou a Severnou Amerikou.  Stroskotal už počas svojej prvej plavby, keď sa 14. apríla 1912 o 23.40 h zrazil s ľadovcom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok