Odvolaného Kišša nepustili do kancelárie. Svojvôľa sudcu, tvrdí Šutaj Eštok

10.11.2023 14:29

Odvolaný prvý viceprezident PZ Branislav Kišš dnes ráno nastúpil na svoje pracovisko na policajnom prezídiu.

Právnik Peter Kubina to uviedol pred piatkovým zasadnutím Ústavnoprávneho výboru.

Formálne je na rehabilitácii

„Plukovník Branko Kišš požiadal na pracovisku v Banskej Bystrici o pracovnú rehabilitáciu, ktorá stále trvá a bezprostredne po nej požiadal o čerpanie dovolenky až do konca roka. Jeho žiadostiam bolo vyhovené,“ uviedol Odbor komunikácie a prevencie Prezídia PZ, v akom je pracovno-právnom vzťahu.

Odišiel s dlhým nosom

Poverený prezident PZ Rastislav Polakovič mu odmietol zrušiť rehabilitáciu a dovolenku, ktorú mu schválili na útvare v Banskej Bystrici. Následne ho nevpustili do kancelárie, ktorú využíval ako 1. viceprezident PZ.

Možná zaujatosť sudcu

Šutaj Eštok poukázal na fakt, že sudca Michal Kubiš, ktorý vo veci rozhodol, je bývalým spolužiakom advokáta čurillovcov Petra Kubinu. Z toho podľa neho vyplýva jeho zaujatosť a rýchlosť s akou vo veci rozhodol.

Minister spochybnil rozhodnutie

Minister vnútra spochybnil sudcu, ktorý vydal neodkladné opatrenie o návrate Kišša do práce. Podľa neho prekročil svoje kompetencie, keďže nemal právomoc rozhodovať o príslušníkoch NAKA. Nejde podľa neho o pracovnoprávny vzťah, ale o vzťah verejnoprávny, o ktorom súd nemá kompetenciu rozhodovať.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok Foto: TASR/Martin Baumann Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok

V nemilosti ministra

Minister vnútra Šutaj Eštok odvolal oboch viceprezidentov ešte 27. októbra. Zároveň zrušil od 1. novembra ich funkcie. Odvolal sa na zákon o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, podľa ktorého sa policajt musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak je dôvodne podozrivý zo spáchania trestného činu.

Keďže Kišš je chráneným oznamovateľom protispoločenskej činnosti, jeho právnik sa obrátil na súd. Mal totiž podozrenie, že bol porušený zákon, ktorý chráni oznamovateľov pred svojvôľou nadriadených.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok