Picassovo dielo bolo vydražené za rekordnú sumu. Je to jeho druhý najdrahší obraz

9.11.2023 09:26

Obraz Pabla Picassa s názvom Žena s hodinkami sa v stredu večer na aukcii v New Yorku vydražil za 139 miliónov dolárov. Suma predstavuje najvyššiu čiastku dosiahnutú v tohtoročných aukciách umeleckých diel na celom svete a druhú najvyššiu čiastku, za ktorú sa kedy predalo dielo tohto španielskeho maliara, ktorý zomrel pred pol storočím.

Kto je na maľbe?

Obraz namaľovaný v roku 1932 zachytáva jednu z maliarových mileniek, múz a modeliek, Francúzku Marie-Thérèse Walterovú. Vyvolávacia cena podľa aukčnej siene Sotheby's predstavovala 120 miliónov dolárov.

Mária-Thérèse Walterová bola Picassovou "zlatou múzou", s ktorou sa stretol v roku 1927 v Paríži, keď bol ženatý s rusko-ukrajinskou baletkou Olgou Chochlovovou (na Západe písanou Khokhlova) a Walterovej bolo 17 rokov.

Picassov zázračný rok

Podľa Juliana Dawesa, vedúceho predaja impresionistov a moderného umenia v sieni Sotheby's, je obraz španielskeho umelca "majstrovským dielom vo všetkých dimenziách". Vznikol v roku 1932, považovanom za Picassov „annus mirabilis“, zázračný rok, kedy sa mu darilo vo všetkom, na čo siahol.

Vlastníctvo obrazov

Obraz patril bohatej Newyorčanke Emily Fisherovej Landauovej, ktorá tento rok zomrela vo veku 102 rokov. Jej zbierka diel Jaspera Johnsa, Willema de Kooninga, Marka Rothka a Andyho Warhola sa draží počas dvoch špeciálnych večero v aukčnej sieni Sotheby's v New Yorku. Aukčná sieň očakáva, že sa celá zbierka newyorskej zberateľky predá za viac ako 400 miliónov dolárov.

Najdrahší obraz maliara

Najdrahším maliarovým dielom sa stali Alžírske ženy, za ktoré kupec zaplatil skoro 180 miliónov dolárov. Tento olej na plátne namaľovaný v roku 1955 je vôbec najdrahší v aukcii predaným dielom moderného umenia. V čase predaja, 11. mája 2015, dokonca získal absolútny rekord, ktorý však v roku 2017 prekonal sumou 450 miliónov dolárov obraz Salvator Mundi pripisovaný Leonardu da Vincimu.

Umeniu kríza neškodí

V medzinárodnom kontexte vojen na Ukrajine a na Blízkom východe a inflácia vykazuje trh s umením vynikajúcu kondíciu a očakáva sa, že počas jesennej sezóny v New Yorku utŕžia veľké aukčné domy Sotheby's a Christie's miliardy dolárov, dodala píše agentúra AFP

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok