Izraelská armáda hlási odstránenie popredného vývojára zbraní Hamasu

8.11.2023 11:00

Izraelská armáda v stredu vyhlásila, že v Pásme Gazy zabila Muhsina Abú Zínu, vedúceho vývoja zbraní palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Israel_Palestinians811139996972.jpg
Foto: TASR/AP/Abed Khaled (Ilu)

Práca stíhačky

"Podľa informácií Izraelského úradu pre cenné papiere a spravodajskej služby izraelskej armády (Aman) zabila stíhačka armády Muhsina Abú Zínu," uviedla armáda na sociálnej sieti Telegram.

Kto bol Muhsina Abú Zína?

"Zína bol jedným z popredných vývojárov zbraní Hamasu a odborníkom na vývoj strategických zbraní a rakiet, ktoré používajú teroristi Hamasu," píše sa ďalej v príspevku.

Ďalšie útoky armády

Armáda tiež identifikovala bunku militantov, ktorá na ňu plánovala zaútočiť protitankovými strelami, a zaútočila tiež na bunku, ktorá odpaľovala rakety na Izrael. Oba ciele vraj zničila, informácie sa však nepodarilo nezávisle overiť.

Obete bojov

Teroristi Hamasu a ďalších skupín zabili 7. októbra pri masakroch a útokoch v oblastiach Izraela hraničiacich s Pásmom Gazy viac než 1400 ľudí. Ďalších vyše 240 ľudí so sebou odvliekli ako rukojemníkov. Izraelská armáda následne spustila vzdušné údery na ciele Hamasu v Gaze a neskôr tam vyslala svoje pozemné sily. Podľa ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy, ktoré je pod kontrolou Hamasu, prekročil počet zabitých Palestínčanov 10 300. Tieto číslo nemožno v súčasnosti nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok