Dovoz do Číny rastie, s vývozom je to naopak. Na ekonomické závery je však priskoro

7.11.2023 11:50

Dovoz do Číny v októbri nečakane vzrástol, zatiaľ čo vývoz klesol rýchlejšie, než sa čakalo. Prebytok bilancie zahraničného obchodu sa tak v októbri znížil na 56,53 miliardy USD zo septembrových 77,71 miliardy USD. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil čínsky colný úrad.

Technológiu skrytú za kryptomenami je možné použiť aj v logistike medzinárodnej železničnej a kontajnerovej dopravy
Foto: TASR/AP

Zmiešaný vývoj ukazovateľov naznačuje, že domáci dopyt sa síce zlepšil, druhá najväčšia ekonomika sveta však naďalej čelí rizikám. Medzinárodný menový fond ale zároveň zlepšil výhľad rastu ekonomiky Číny na tento a budúci rok.

Dlhotrvajúca kríza

Údaje o obchode prichádzajú po prevažne optimistických údajoch, ktoré naznačili, že podporné opatrenia Pekingu pomohli k miernemu oživeniu, aj keď dlhotrvajúcu krízu na trhu s nehnuteľnosťami a slabý globálny dopyt budú musieť politici riešiť aj v roku 2024.

Medziročná zmena

Vývoz v októbri medziročne klesol o 6,4 percenta po septembrovom znížení o 6,2 percenta. Analytici opýtaní agentúrou Reuters však očakávali zníženie vývozu len o 3,3 percenta. Dovoz naopak stúpol o tri percentá a zastavil pokles, ktorý trval 11 mesiacov za sebou. Analytici počítali so znížením dovozu o 4,8 percenta.

Podľa analytikov treba čakať

Analytici dodávajú, že zatiaľ je príliš skoro na vyhlásenie, či nedávna politická pomoc bude dostatočná na podporu domáceho dopytu. Ekonomiku naďalej ohrozujú problémy na trhu s nehnuteľnosťami, nezamestnanosť a slabá dôvera domácností aj firiem. 

Údaje z minulého týždňa ukázali, že výrobná aktivita v Číne v októbri nečakane klesla, čo komplikuje snahy politikov o oživenie ekonomického rastu.

Obchod medzi Čínou a Ruskom

Správa tiež ukázala, že vývoz do Ruska sa v októbri zvýšil o 17 percent na 8,69 miliardy USD. V septembri vzrástol o 21 percent. Dovoz z Ruska potom stúpol o deväť percent na 11,11 miliardy USD. Čína sa stala dôležitým partnerom pre Rusko, ktoré kvôli konfliktu na Ukrajine zasiahli západné sankcie. Hodnota vzájomného obchodu za január až október predstavovala 196,48 miliardy USD a medziročne stúpla o 27,7 percenta.

Pozitívne vyhliadky

Medzinárodný menový fond dnes uviedol, že v tomto roku by čínska ekonomika mala vzrásť o 5,4 percenta namiesto doteraz očakávaných piatich percent. Za zlepšením výhľadu stojí silné oživenie z pandémie choroby covid-19. V budúcom roku však fond naďalej čaká spomalenie ekonomického rastu kvôli slabému realitnému trhu a vonkajšiemu dopytu. Hrubý domáci produkt sa má zvýšiť o 4,6 percenta, čo je ale o 0,4 percentuálneho bodu viac, než Medzinárodný menový fond odhadol vo svojej októbrovej prognóze.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok