Prvý slovenský mrakodrap je skolaudovaný. Prekvapuje nielen svojou výškou

7.11.2023 10:19

V rámci najvyššej slovenskej budovy zostáva už iba dokončiť práce na interiéroch bytov a spoločných priestoroch. Množstvo betónu použitého pri stavbe by naplnilo takmer 15 olympijských bazénov.

Eurovea Tower
Foto: ta3/J&T

Stavebný proces je necelé štyri roky od získania stavebného povolenia úspešne ukončený. Zostáva už iba dokončiť práce na interiéroch bytov a spoločných priestoroch. Odovzdávanie bytov novým majiteľom je plánované na jar budúceho roka.


Takmer 170 metrov

Eurovea Tower je poslednou skolaudovanou súčasťou pokračovania nábrežného komplexu, ktorý zahŕňa aj rozšírenie nákupného centra Eurovea. Prvý slovenský mrakodrap, navrhnutý architektmi zo štúdia GFI, sa vďaka 46 poschodiam a výške 168 metrov už niekoľko mesiacov vyníma v panoráme Bratislavy.

Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower je vyvrcholením snahy o vytvorenie dominantnej budovy v našej metropole. „Som rád, že sme spolu s našimi dodávateľmi zvládli všetky výzvy, ktoré pred nás takýto výnimočný projekt postavil. Bolo to pre všetkých náročných viac ako päť rokov príprav a výstavby, počas ktorých sme si často siahli až na dno síl. Rozhodne však táto skúsenosť stála za to a Bratislava získala modernú dominantu,“ skonštatoval Ľuboš Kaštan, projektový manažér JTRE.


Najvyššia stavba Slovenska v číslach:

  1. Eurovea Tower – 46 poschodí, výška 168 metrov, 407 rezidencií,
  2. dĺžka káblov v budove zodpovedá vzdialenosti medzi Bratislavou a Sninou,
  3. vyše 2200 nových parkovacích miest v podzemnej a nadzemnej garáži,
  4. promenáda pred budovou sa predĺžila o 1 km a jej priestor je až 25 m2,
  5. množstvo betónu použitého pri stavbe by naplnilo takmer 15 olympijských bazénov.

Eurovea Tower 03.jpg Foto: J&T Eurovea Tower 03.jpg

O stavbe vznikol dokumenárny film

Hlavným dodávateľom bolo združenie pod vedením silného a skúseného partnera STRABAG Pozemné a inžinierske staviteľstvo, ktorý stavbu realizoval spolu so spoločnosťami Sytiq a Adifex. Manažment procesov na stavenisku koordinovala a komunikáciu medzi dodávateľmi zabezpečovala pobočka medzinárodnej spoločnosti Gleeds na Slovensku.

Výstavbu pozorne sledovala odborná aj široká verejnosť. Ľudia mohli sledovať rast mrakodrapu vďaka digitálnemu displeju zobrazujúcemu aktuálne budované poschodie. V zákulisí stavby sa pohyboval štáb oceňovaného režiséra Jaroslava Vojteka, jeho dokumentárny film o vzniku prvého slovenského mrakodrapu si budú môcť diváci pozrieť na budúci rok. Predaných je už 90 % bytov.


zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok