PR správa

Kúpou bytu v Metropolise si kupujete aj nový životný štýl

8.11.2023 00:00

Dá sa v centre veľkomesta bývať zdravo? Na túto otázku odpovedajú architekt projektu Metropolis Juraj Sonlajtner a developer projektu Sebastien Dejanovski. Z ich rozhovoru sa dozvieme, ako nový projekt v downtowne podporuje zdravý životný štýl a prináša ľuďom viac estetiky a komfortu do života. Ako jediná novostavba v Bratislave je Metropolis komplexne vybavený najmodernejšími technológiami, ktoré zabezpečia dostatok svetla, viac čerstvého vzduchu a optimálnu tepelnú aj akustickú pohodu. Unikátnosťou projektu bude tiež „zelený wellness“ v podobe semiprivátnej záhrady navrhnutej v štýle zelených zákutí Paríža. Stane sa tak novým „hidden gem“ downtownu.

Foto:

Moderní ľudia chcú dnes zdravo žiť a zdravo bývať. Ako im vie Metropolis splniť túto požiadavku?

Juraj: Pod zdravým bývaním si môžeme predstaviť zdravší životný štýl. Ľudia, ktorí bývajú v centre mesta, neprejazdia autom dlhé vzdialenosti do práce a naspäť domov. Nestrávia celé hodiny v zápchach a pešie presuny im ušetria čas aj zdravie. Samotné prostredie downtownu inšpiruje k zdravému životnému štýlu. Je tu vynikajúca občianska vybavenosť a všetko je tu blízko. Obyvatelia downtownu chodia pešo nielen do práce, ale aj na nákupy, do škôl či za športom. Z Metropolisu sa do 5 minút pešou chôdzou dostanú ku všetkému, čo potrebujú pre svoj život. Nielen budova je dôležitá, ale aj to, čo sa nachádza okolo nej.

Sebastien: Neodmysliteľnou podmienkou zdravého bývania je dostatok slnečného svetla v domove. Pozitívne vplýva na náš biorytmus aj na psychiku a ovplyvňuje našu náladu. Pri Metropolise sme sa z tohto dôvodu rozhodli pre veľké okná, ktoré siahajú až po zem. Zabezpečia dostatočnú expozíciu slnečnému svetlu, ktorá podporuje produktivitu a zvyšuje pocit vitality. Nemenej dôležitá je kvalita vzduchu, ktorý významne ovplyvňuje naše zdravie. Aj v tomto smere Metropolis prináša riešenie a do nových bytov je inštalovaný moderný systém rekuperácie vzduchu, ktorý do interiérov kontinuálne privádza čerstvý vzduch.

Foto:

Pre zdravie a fyzickú pohodu je tiež dôležité, ako je riešený priestor na bývanie. Ako ste navrhli dispozície v Metropolise? 

Sebastien: Zamerali sme sa hlavne na to, aby sme dosiahli maximálne efektívne využitie celej plochy bytov. Pravidelné pôdorysy miestností s dostatkom úložného miesta vytvárajú priestor pre kreativitu. Sú ľahko zariaditeľné a prispôsobené potrebám moderných ľudí. Dispozície sú navrhnuté tak, aby rodinám umožnili tráviť čas spolu a zároveň si tu každý našiel pokojné miesto pre seba. V bytoch bude kúrenie a chladenie zabudované v strope, takže sú bez radiátorov a vzniklo tu viac miesta pre nábytok či dekorácie.

Juraj: Moderné technológie, ktoré sú v Metropolise, celkovo podporia zdravie obyvateľov. Inteligentné regulácie umožňujú nastavenie ideálnej teploty pre každú miestnosť individuálne, čo pozitívne ovplyvňuje tepelnú pohodu. Minimalizujú tak riziko prehrievania či nadmerného vlhnutia v bytoch a zabraňujú tvorbe mikroplesní. Všetky tieto faktory majú pozitívny vplyv aj na kvalitu spánku, pretože lepšie sa spí v byte, ktorý udržiava optimálnu teplotu a prúdi v ňom čerstvý vzduch. Kvalitný spánok je pre zdravý životný štýl kľúčový.

Sebastien: Súhlasím, že prostredie, v ktorom žijeme, má zásadný vplyv na kvalitu spánku. Tento čas strávený doma, a najmä teda spánok, je dôležitý na obnovu a regeneráciu tela. Spánok určuje, ako sa budeme cítiť a fungovať nasledujúci deň. V našom projekte dbáme na to, aby vnútorné prostredie bytov bolo čisté, dobre vetrané a udržiavané v optimálnej teplote. Ako spomínal Juraj, každý byt je vybavený individuálne riadenou rekuperačnou jednotkou, ktorá sa postará o výmenu vzduchu v celom byte. Nie je nutné otvárať okná, aby bolo vyvetrané. Rekuperácia zároveň filtruje vzduch, takže dovnútra prúdi len čistý vzduch bez alergénov a škodlivých látok. Pre Metropolis sme vybrali prémiovú rekuperáciu WOLF, zvolené filtre F7 zachytia alergény ako pele, prach, častice splodín a tiež baktérie a vírusy. Vyznačujú sa vysokou účinnosťou a predstavujú vyššie rady filtrov, ako požaduje norma. 

Foto:

Rozhodli sme sa pre túto radu, pretože chceme vytvoriť najlepšie byty na predaj v Bratislave. Zaručia ich majiteľom zdravé bývanie, v ktorom si môžu skutočne odpočinúť a zregenerovať po náročnom dni. 

Foto:

Pre spánok je dôležité aj nočné ticho. No v centre to môže byť problém. Ako ste si s týmto poradili?

Juraj: Pre Metropolis sme vybrali najkvalitnejšie okná od renomovanej nemeckej značky Wicona, ktoré majú trojité sklo a kvalitné trojkomorové rámy, takže sa vyznačujú vynikajúcimi izolačnými vlastnosťami, zabezpečia vysoký akustický komfort aj tepelnú pohodu. Chránia byt nielen pred hlukom z ulice, ale aj pred vetrom, čo je v tejto zóne tiež dôležité, hlavne v bytoch na vyšších poschodiach. Navyše, do všetkých bytov sme inštalovali exteriérové tienenie. Pomôže zmierniť účinky slnečného žiarenia a v lete udrží byty o niekoľko stupňov chladnejšie.

Sebastien: Vďaka vonkajším žalúziám udržíme teplo vonku. Projekt sa nachádza v modernom novovznikajúcom centre a žalúzie tiež poslúžia ako spoľahlivá ochrana pred prípadným hlukom.

Juraj: Zdravé na projekte Metropolis je aj to, že je to nová budova, ktorá disponuje novými modernými rozvodmi. Myslím, že každý, kto niekedy žil v staršej bytovke, kde je technický, technologický a hygienický stav zaostalejší, ocení v Metropolise upgrade na zdravé a moderné bývanie s vysokým hygienickým štandardom. Moderná technologicky vybavená novostavba s dostatkom denného svetla je tou zdravou formou bývania. Spomedzi ostatných budov v downtowne sa Metropolis javí ako projekt, ktorý spĺňa tieto kritériá najlepšie. 


V jednom z vašich rozhovorov ste spomínali odvetrávanú fasádu. Vyniká viacerými funkciami, ktoré tiež vytvárajú zdravé vnútorné prostredie v budove.

Juraj: Závesná odvetrávaná fasáda zabezpečí celoročne príjemnú klímu a ovzdušie v interiéri. Dokáže zaistiť optimálnu stabilitu vlhkosti konštrukcií a interiérov. Keď má budova odvetrávaný plášť, nevznikajú primárne tepelné zisky na vnútorných konštrukciách, čo znamená, že budova sa na južných a západných stranách príliš neprehrieva. Závesná fasáda z Alucobondu tiež poskytuje vynikajúcu akustickú izoláciu. Spolu s kvalitnými oknami tvorí dokonalú ochranu domova proti hluku z ulice.

Foto:

V rámci projektu Metropolis je naplánovaná dizajnová semiprivátna záhrada so zeleňou a s hernými prvkami pre deti. Ako ho budete realizovať? 

Juraj: Chceli by sme, aby záhrada vytvárala dojem akejsi expanzie samotného bytu. Aby už pri jeho kúpe ľudia vnímali, že nadobudnú do vlastníctva mestský byt s prístupom k záhrade. Snažíme sa, aby mal parčík zaujímavý „landscape dizajn“, kde záhrada bude pôsobiť ako skrytá zelená oáza. V Londýne či Paríži sa dajú pri obytných domoch objaviť takéto semiprivátne dvory, ukryté za fasádami budov. Sú najčastejšie vyhľadávaným atribútom v centre. Pri Metropolise plánujeme vytvoriť niečo podobné, príjemné intímne zelené zákutie, ktoré bude ľudí motivovať k pobytu na vzduchu. Takéto miesta podporujú mentálne zdravie obyvateľov. Malý kúsok prírody, ktorý ich oddelí od rušného mestského života.

Sebastien: Downtowny, aké poznáme v metropolách, majú vždy nejaký pokojný park s množstvom kríkov, kde sa dá ukryť a posedieť si v tieni zelene. Pre ľudí žijúcich v mestách je to luxus. Naša záhrada bude čiastočne prístupná aj verejnosti, ale chceli by sme, aby ju primárne využívali ľudia, ktorí budú bývať v Metropolise.

 

Otázka na vás, Sebastien, ako sa z pozície developera pozeráte na Jurajove nápady? Má architekt voľnú ruku?

Sebastien: S Jurajom rád súhlasím a rád podporím jeho inovatívne nápady, pretože mi dávajú zmysel. Vždy príde s dobrou ideou. Je to scestovaný človek, rozhľadený architekt, ktorý vníma trendy. A na jeho práci je to poznať. Pracujeme spolu už dlho a máme za sebou niekoľko úspešných projektov. Ja som presne tú skrytú záhradu, o ktorej Juraj hovorí, zažil v Paríži. On má ten dar, že veľa vecí zo života dokáže zhmotniť vo svojich návrhoch.

Juraj: Ďakujem. Ja by som dodal, že máme so Sebastienom podobné vnímanie. Je medzi nami harmónia, a to je pre projekt pozitívne.

 

Metropolis ako jediný projekt v downtowne ponúka zelené terasy. Aké výhody prinášajú obyvateľom?

Juraj: Vďaka terase budú obyvatelia v úzkom spojení s mestom. Pohľad na pulzujúce mesto z terasy im umožní ešte väčší vizuálny zážitok. Fantastické výhľady na mesto si užijú aj vďaka francúzskym oknám, ktoré siahajú až po zem. Prinášajú pocit, že človek je v centre diania a zároveň v bezpečí svojho domova. Metropolis je jediným projektom v downtowne, ktorý má tento typ okien na všetkých fasádach. Ako architekt mám veľmi rád, keď realizujeme v bytoch francúzske okná. Opticky zväčšujú interiér, pridávajú mu ľahkosť a ovplyvňujú celkový dizajn bytu. V takomto priestore je vizuálny aj pobytový komfort vyšší ako v priestore, kde je v stene len bežné obdĺžnikové okno.

Viac o Metropolis nájdete tu: https://www.metropolis.sk/

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok