Búrka Ciarán ničila všetko, čo jej stálo v ceste. Počet obetí sa zvýšil na trinásť

3.11.2023 15:50 , Aktualizované: 3.11.2023 20:36

Prudké búrky a dažde si v noci na piatok v Toskánsku v strednom Taliansku vyžiadali najmenej šesť obetí. Podľa agentúry ANSA o tom informovali miestne úrady. Podľa agentúry AP sa búrka Ciarán, ktorá predtým zasiahla najmä západoeurópske krajiny, Nemecko či Španielsko, presunula v noci na piatok do Talianska a vyžiadala si tam najmenej sedem obetí. Celkovo sa počet obetí búrky Ciarán zvýšil na trinásť.

Medzi obeťami v Toskánsku sú 85-ročný muž, ktorého našli mŕtveho v zaplavenom prízemí jeho domu v Montemurlo, neďaleko mesta Prato, severne od Florencie, a 84-ročná žena, ktorá zomrela v tej istej obci, keď sa snažila dostať vodu z domu. Tretia obeť je hlásená z Rosignana pri prístavnom meste Livorno.

Obete v Taliansku

Ďalšími obeťami sú manželia, ktorých auto strhla voda a bahno v obci Vinci neďaleko Florencie. Poslednou zatiaľ nahlásenou obeťou je manželský pár, ktorý bol nezvestný po tom, ako zmizol spolu s autom medzi mestami Lamporecchio a Vinci. Podľa agentúry ANSA ide o muža a záchranári stále pátrajú po jeho manželke.

V Toskánsku bola obzvlášť ťažko zasiahnutá provincia Prato na severe turistického regiónu, konkrétne obce Campi Bisenzio, Prato a Quarrata. "Ešte nikdy sme nezažili toľko dažďa za tak málo minút," napísal na sieti X predseda regionálnej vlády Eugenio Giani, ktorý zároveň vyhlásil v regióne výnimočný stav.

Zaplavené mestá

Hasiči v Toskánsku zasahovali pri viac ako tisícke mimoriadnych udalostí. Okrem toho je v oblasti viac ako 40-tisíc domácností bez elektriny. Miestna rieka Bisenzio sa vyliala z brehov a voda zaplavila niekoľko dedín. Na videách na sociálnych sieťach je vidieť, ako masy vody v obci Campi Bisenzio zmietajú autá.

Časti diaľnice A11 boli uzavreté. Doprava bola narušená aj na železniciach v Toskánsku a školy boli zatvorené. V mestách Pisa, Prato, Empoli, Pontedera a Mugello prúdy vody prenikli aj do nemocníc. Úrady už vo štvrtok večer vyzvali ľudí, aby nevychádzali zo svojich domovov. V Livorne museli lode zostať v prístave, pretože vietor dosahoval rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Pozastavená bola aj trajektová doprava na ostrov Elba.

Nezvestný hasič

Zasiahnutý bol aj región Benátsko, kde je jeden hasič nezvestný. Úrady varujú, že búrka teraz smeruje na juh Talianska.

V dôsledku búrky boli v noci uzavreté aj mnohé cesty v spolkovej krajine Korutánsko na juhu Rakúska. Podľa agentúry APA bolo v piatok ráno bez prúdu približne 1 600 domácností. V obci Berg im Drautal zasiahol zosuv pôdy obytný dom, nikto však nebol zranený. V obci Feistritz im Rosental pri Klagenfurte bolo poškodených päť áut, keď vyvrátené stromy spadli na parkovisko.

Škody v stovkách miliónoch eur

Vo Francúzsku bolo podľa agentúry DPA v piatok ráno stále viac ako pol milióna domácností bez elektriny. Najviac zasiahnutými regiónmi sú Bretónsko a Normandia, kde nárazy vetra vo štvrtok dosahovali rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. Vyvrátené stromy naďalej blokujú železničné trate a nadzemné vedenie. Vo Francúzsku a inde v Európe prebiehajú práce na odstraňovaní následkov hurikánu.

Podľa denníka Le Parisien by celkové škody vo Francúzsku mohli dosiahnuť 370 až 480 miliónov eur.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok